Muntatge amb imatge d'una nit de Sant Joan. A l'esquerra, una dona en mode pensatiu

VÍDEO: Quin serà el temps per Sant Joan?

La previsió meteorològica per a la nit més curta

S'apropa una de les festivitats tradicionals més celebrades a Catalunya: la Diada de Sant Joan, amb què es dóna la benvinguda oficial a l'estiu, precedida d'una nit de revetlla i un ambient molt festiu. Però, amb quin temps ens trobarem a Catalunya?

Doncs d'acord amb el que ha explicat Gemma Puig al programa Planta Baixa de TV3, no hi ha gaire risc de pluges, encara que hi ha una petita possibilitat de precipitacions. Tanmateix, i malgrat nits una mica xafogoses, les temperatures romandran força suaus, per la qual cosa encara no experimentarem un ambient purament estiuenc i sufocant, fins i tot es preveu una temperatura una mica per sota del normal per a aquestes dates. La meteoròloga catalana ha anat més enllà, puntualitzat: "Acabarem el juny, després de Sant Joan, amb una temperatura molt normal, res de calorades".

Gemma Puig està ocupant el rol de Tomàs Molina al TN Vespre i al Planta Baixa, programa que presenta Agnès Marquès, però que no seguirà en antena la temporada que ve. Cal recordar que Molina ha decidit modificar la seva dedicació professional de tants anys, en benefici del món polític, sent el número 2 per ERC a les eleccions europees. Tot i això, Gemma Puig ja acumula experiència prèvia, ja que es manté a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals des del 2008, presentant el temps a Els Matins, al canal 3/24, i també a Catalunya Ràdio.

Una data per a la celebració sense oblidar la prudència

La de Sant Joan és la nit més curta, però una de les més alegres i màgiques. Amb l´arribada de Sant Joan se celebra el solstici d´estiu i quan s´assenyala el moment de màxima exposició solar. Tot i que el solstici és el dia 21 de juny, la festa se celebra la nit del 23 al 24 de juny, coincidint amb el dia del sant. Sant Joan és una festa col·lectiva i exalta la vida i l'amor. La seva riquesa simbòlica difícilment pot competir amb cap altra celebració, ja que uneix el foc, l'aigua, les herbes medicinals, les cançons, les dites, les bruixes, els balls i fins i tot els rituals de cercar parella. Una jornada que no es podria entendre sense les tradicionals revetles amb coques i fogueres acompanyades de petards i coets.

Una festivitat catalana que és sinònim d'alegria i molta germanor, però també hi ha el risc permanent d'un mal ús del material pirotècnic, que de vegades provoquen importants cremades, i lesions a l'oïda i la vista. A més, hi ha el risc d'incendis a parcs o altres zones urbanes. Així que qualsevol prevenció és poca. El portal Faros, espai de salut per a les famílies de l'Hospital Sant Joan de Déu a Barcelona, comparteixen alguns consells essencials...

La pirotècnia ha de ser comprada a establiments autoritzats. A més, és important llegir les instruccions i no guardar els petards a les butxaques; encén els petards prenent sempre l'inici de la metxa sense agafar-los amb les mans i mantenint-los allunyats del cos; quan un petard no explosiona correctament, cal esperar almenys mitja hora després de llançar-lo per agafar-lo i sempre remullant-lo abans; mai no s'han de llançar contra les persones, ni prop de material inflamable, com les benzineres, ni a l'interior d'una casa o finestrals. Tanmateix, cal guardar una distància d'almenys 500 metres de les zones molt boscoses. Els especialistes recomanen tancar portes i finestres i recollir la roba estesa.