Els grups del Carnestoltes de Sitges s'han vist obligats a “reinventar” la decoració de les carrosses des que fa uns mesos la Comissió Europea va prohibir la venda de purpurina. Així ho relaten des de les entitats, i és que el veto al conegut com a brilli-brilli va caure com un gerro d'aigua freda entre les colles de les 40 carrosses, “perquè la purpurina dóna vitalitat a tots els elements”.
L´ús moderat d´excedents d´altres anys o optar per pintures més vives són algunes de les solucions. Alguns grups han comprat purpurina biodegradable, que arriba a costar més del doble que la convencional. Sigui com sigui, els participants garanteixen que la festa no se'n ressentirà: “Lluitarem altrament, sense perdre l'estil brilli-brilli”. L'últim paquet de polítiques europees per reduir l'ús de microplàstics ha impactat de ple al Carnaval de Sitges.
"Primer dubtem si directament es prohibia l'ús de la purpurina, però per sort la normativa veta la venda de nou material, però permet utilitzar els romanents que tinguis d'anys enrere", explica a l'ACN el president de la Comissió del Carnaval de Sitges i membre de l'entitat el Retiro, Jordi Andreu, que admet que en un primer moment l'anunci "va espantar tothom". Un cop llegida la lletra petita, alguns grups van respirar alleugerits perquè sabien que al magatzem encara tenien sacs d'anys enrere.
Alguns s'ho prenen amb humor
És el cas de les catorze carrosses del Prado Suburense, una de les tres entitats que lidera el Carnaval. La seva presidenta, Sandra Rubí, fa broma dient que “tenir un sac de purpurina s'ha convertit gairebé a tenir droga amagada”. Conscients del valor que ha adquirit tenir en estoc, admet que ara ho estan administrant "molt bé" perquè els duri "mínim un parell d'anys". "Hi ha elements que normalment pintaríem amb dues o més capes i ara només en fem una", explica Rubí, que assegura que tradicionalment a les carrosses del Prado "s'ha posat sempre molta purpurina".
Apunta que, amb el pas dels anys, el producte havia evolucionat molt tant pel que fa als colors com als gruixos, de manera que els grups havien pogut perfeccionar la confecció de les carrosses “per guanyar cada cop més vida”.
“Quan pintes un element, guanya vida i il·lusió”, insisteix, destacant que aquesta brillantor ha estat un dels elements que ha atret sempre milers de visitants a les rues de la Disbauxa i de l'Extermini. Rubí afegeix que "costa molt" imaginar un Carnaval de Sitges sense elements lluents: "Alguna cosa ens inventarem".
Una de les alternatives que han començat a provar alguns grups –pocs– és l'ús de purpurina biodegradable. Tot i això, el preu és “molt elevat”, lamenten. I és que un quilo de purpurina convencional el 2023 costava 26 euros, mentre que l'opció bio pot arribar a valer més del doble. Rubí emplaça els fabricants a baixar preus perquè el producte sigui més accessible, “ja que en els darrers anys les despeses de fabricació de les carrosses no han parat de créixer”. "Certament caldrà veure si realment la purpurina biodegradable és una opció real", afegeix Jordi Andreu, que comparteix que els preus elevats són actualment un fre.
El president de la Comissió del Carnestoltes creu que el més factible serà que les entitats enginyin alternatives: "La brillantor no es perdrà perquè segur que trobem una altra manera de garantir-la". Des de l'entitat Independents, el president, Francesc Figueras, explica que la prohibició de la venda de purpurina és una mesura que veien a venir “perquè és evident que el seu ús no afavoreix el medi ambient”. Figueras assegura que totes les entitats estan "molt mentalitzades" en reduir al màxim l'ús de materials "per no fer tanta despesa climàtica". Destaca, per exemple, la reutilització sistemàtica de les figures de porexpan, ja sigui entre carrosses d'una mateixa entitat com de les altres entitats.
Relata que les carrosses dels Independents aquest Carnaval estan donant també una nova vida a capes de purpurina de colors que ja tenien escarpada, o bé utilitzant material tipus goma-eva amb elements brillants. En altres casos estan utilitzant de forma moderada romanents de purpurina tipus nacre, que dóna un efecte brillant sense necessitat utilitzar gran quantitat.
També hi ha carrosses on, per exemple, han acordat utilitzar pintures més vives als laterals i han renunciat a posar cap mena de purpurina. "En general estem utilitzant poca perquè volem que ens duri mínim fins al 2025" , diu Figueras.
L'enginy a escena
A l'espera de com evoluciona l'ús de materials del carnaval dels propers anys, les entitats asseguren que la brillantor està garantida. “Farem més 'brille-brille' a peu de carrer, en comptes de fer-ho des de les carrosses”, afegeix el president dels Independents, que apel·la als maquillatges de nova generació, a les teles brillants i a les plomes exuberants com a aliats per a preservar la imatge icònica brillant del carnaval de Sitges.