La Secretaria de Política Lingüística ha convocat noves ajudes per valor de 800.000 euros per fomentar el català a les empreses, que podran fer les sol·licituds entre el 6 i el 21 de febrer . Les companyies hauran de desenvolupar les accions per impulsar el català durant aquest any.
Les ajudes aniran destinades a tres tipus d'actuacions: l'elaboració d'un pla lingüístic d'empresa i la posada en marxa d'accions per incrementar l'ús del català a l'entorn laboral; la incorporació del català als productes i serveis de l'empresa i en documentació mercantil, laboral, de comunicació de màrqueting; i el foment del català a l'exercici professional, especialment a les dirigides a personal amb coneixements bàsics de la llengua.
Segons el Departament de Cultura, les accions poden ser molt diverses i es poden dirigir des del personal de l'empresa com en la capacitació per a l'atenció telefònica i presencial; formació, voluntarial i creació d'altres espais de confiança. També es poden subvencionar accions sobre la documentació i l'etiquetatge, que inclouen des de manuals d'instruccions i informació de salut i seguretat per al client fins als tiquets de caixa i contractes. La catalanització de rètols i de la senyalització als centres de treball també poden ser objecte d'aquestes subvencions.
Una acció que no es dóna en altres àmbits
Aquesta decisió ve pocs dies després de la polèmica generada per Jordi Évole per l'espanyolització de TV3. Les paraules d'Évole van sorgir durant una entrevista al programa Col·lapse de Ricard Ustrell, on va suggerir que TV3 hauria d'esforçar-se per assolir una major diversitat en la seva audiència, en un context en què la societat és diversa. Segons Évole, els seus comentaris van ser manipulats per un sector minoritari de l'independentisme català, portant al que ell descriu com un linxament a les xarxes socials.
Jordi Évole: "L'entrevista a Pau Donés em va acabar de ficar al pou" - Col·lapse
La polèmica va arribar fins al Parlament català, on la diputada dels comuns Susana Segòvia va recolzar les declaracions d'Évole, destacant la seva importància com a periodista a l'àmbit estatal espanyol. Per la seva banda, Rosa Romà, la presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, va evitar entrar a la controvèrsia , però va ressaltar la meta de la cadena de mostrar la diversitat cultural catalana i ser un instrument de cohesió social.