Muntatge amb la imatge d´una platja a última hora de la tarda ia l´esquerra l´emoticona d´una sirena d´emergències

El vent podria generar problemes a diverses zones en les properes hores i dijous

L'alerta afecta avui dimecres i demà dijous

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l'alerta del Procicat (Pla territorial de protecció civil de Catalunya) pel fort onatge previst entre aquest dimecres i dijous a gran part de les comarques del litoral central i del nord ia la comarca del Montsià. Es preveuen onades superiors als 2,5 metres.

La direcció de l'onatge serà de component sud i hi haurà una notable mar de fons. Davant d'aquesta situació, Protecció Civil demana extremar la prudència si es fan activitats al mar, tant professionals com d'oci, així com a la platja i equipaments costaners. També posa en prealerta el Ventcat (Pla especial d'emergències per risc de vent) per ràfegues que poden superar els 90 km/h al Pirineu fins divendres.

Després que el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) hagi emès aquest dimecres un avís de perill alt per mal estat del mar a gran part del litoral de Catalunya, Protecció Civil ha activat l'alerta del Procicat i demana no accedir als punts del litoral afectats pel fort onatge ni als llocs on les onades trenquin amb força.

Així, recorda que cal respectar els tancaments d'accés a aquests punts i recomana no aturar-se a contemplar les onades per no posar-se en perill. També cal allunyar-se d'espigons, esculleres, passejades marítimes i altres zones on trenquin les onades a prop i cercar un lloc segur. Altres indicacions de Protecció Civil són trucar immediatament al 112 en cas que algú caigui a l'aigua i no perdre de vista el punt exacte on ha passat per indicar-ho als serveis de salvament.

Vent al Pirineu

Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya, demà dijous el vent bufarà del sud-oest amb una distribució extensa a la Vall d'Aran i amb menys intensitat a l'Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Alt Urgell, Cerdanya i Ripollès. Es podran superar els 90 km/ha cotes mitjanes i altes.

Divendres aquestes comarques també estaran afectades fins a la mitjanit per vent de component sud i els llindars és probable que se superin també a cotes mitjanes i altes a l'extrem nord. La combinació del vent fort i la neu que hi ha al Pirineu produirà el fenomen de la ventisca, per tant cal extremar les precaucions a les activitats de muntanya.