Jordi Arnau amb dues ampolles d'aigua sobre una taula

Dissenya un sistema perquè li sobri aigua, la vol repartir i li posen pegues

Ha contactat amb l´Ajuntament d´Artés per donar l´excedent gratuïtament, però lamenta haver topat amb la burocràcia

En plena situació de sequera i arran d'unes obres que havia de fer a casa, Jordi Arnau va decidir muntar un sistema de recuperació i tractament d'aigües grises per poder fer els treballs sense gastar aigua potable. Amb el temps, ha anat perfeccionant el sistema, per la qual cosa ara pot reaprofitar l'aigua que la família de 5 membres utilitza per dutxar-se i també la que utilitzen a l'apartament turístic que tenen just a sobre de casa seva. Aquesta aigua la utilitzen per netejar, tensar de la cadena del vàter o per regar.

Tot i això, cada setmana li sobren uns 1.000 litres d'aigua. Els ha ofert gratuïtament a l'Ajuntament, però lamenta haver topat amb la burocràcia. Des del Consistori asseguren que estan estudiant la viabilitat de la proposta. Amb motiu de les obres que havien de fer a casa, Jordi Arnau i la seva família van decidir estudiar quins tipus d'aigües podrien ser aptes per al reaprofitament en funció de les olors o la brutícia que acumulen.

Van observar que l'aigua de la dutxa és la més neta en comparació de l'aigua de la rentadora o del rentaplats. "Els sabons que utilitzem són biodegradables i no fan olor ni interfereixen en el PH de l'aigua", ha explicat en declaracions a l'ACN. A partir d'aquí, van dissenyar un sistema per aprofitar tota aquesta aigua. En concret, Arnau detalla tenir quatre dipòsits amb una capacitat de prop d'un miler de litres cadascun.

El sistema consisteix que tota l'aigua de la dutxa va parar en un primer dipòsit i, tot seguit, es filtra cap a un segon dipòsit on l'aigua arriba ben neta. "Amb aquests filtres podem treure les partícules que hagin pogut quedar a l'aigua com a pèl o sabó i l'aigua queda completament neta" , detalla. Aquesta aigua la utilitzen principalment per regar les plantes.

Al tercer dipòsit aboquen aigua neta que agafen del segon dipòsit i afegeixen clor. Aquesta aigua la utilitzen per omplir el dipòsit del vàter i també per netejar el terra. Finalment, el sistema compta amb un quart dipòsit que és on van acumulant l'aigua que no utilitzen. Des que tenen aquest sistema en marxa, la família d'Arnau estalvia aigua per als sanitaris, per fregar o per regar, però encara li sobra.

L'Administració li dóna l'esquena tot i que no demana diners

Segons calcula, uns 1.000 litres per setmana. "Cal haver de llençar-la, i més en una situació de sequera com l'actual", lamenta. Per això s'ha ofert per cedir-la a l'Ajuntament de manera gratuïta. Tot i això, aquest veí lamenta que s'ha sentit "molt abandonat" per part de l'administració local i lamenta que hagi de llençar una aigua que podria servir per netejar els carrers del nucli antic del municipi.

"Jo no vull diners, vull que netegin els carrers o reguin les plantes. És una aigua que tindrien completament gratuïta i vull donar-la", exposa Arnau. De fet, és conscient que hi ha "molts problemes burocràtics" al darrere però exigeix que l'Ajuntament li doni una resposta. "Si l'Ajuntament d'Artés no vol aquesta aigua pel motiu que sigui, potser al poble del costat sí que li interessa", assegura. Per part seva, des de l'Ajuntament d'Artés asseguren que estan estudiant la viabilitat de la proposta però asseguren que no és un tema fàcil, ja que s'ha de garantir la seguretat d'aquesta aigua.