Dona amb expressió preocupada mirant el telèfon mentre es toca el front, amb un fons de verdures.

Un tuitaire menysprea els calçots i el català: 'A l'hora de la veritat...'

Un usuari de la xarxa social X ha demostrat que la catalanofòbia segueix present avui dia

La catalanofòbia, o el rebuig cap a Catalunya i la seva identitat cultural, ha estat un fenomen present en diversos moments de la història. Però en els darrers anys ha cobrat més rellevància a causa del context polític i social. Amb l'auge de l'independentisme a Catalunya, especialment des del referèndum de l'1 d'octubre del 2017, s'ha observat un increment en els discursos i les actituds catalanòfobs.

Tant a les xarxes socials com a certs sectors polítics i mediàtics de la resta d'Espanya. Aquest rebuig es manifesta en burles, insults i menyspreu envers l'ús del català, els símbols catalans i les aspiracions polítiques d'una part de la població catalana. Contribuint a una polarització cada vegada més gran entre les diferents visions sobre el futur del territori.

Aquesta catalanofòbia no només es limita a l'àmbit polític, sinó que també ha tingut conseqüències culturals i socials. Amb actituds que intenten desacreditar la llengua catalana i la importància que tenen dins l'estat espanyol. Un d'aquests fets ha passat a la xarxa social X (Twitter), on diàriament hi ha llargues discussions sobre l'ús i la cultura catalana, amb personatges que estiren catalanofòbia constantment.

Riu del català a través dels calçots

A les xarxes socials hi ha debats constants sobre l'ús del català a l'àmbit públic i privat, però "gràcies" a l'anonimat, la gent aprofita per faltar al respecte. En una publicació pujada per l'usuari 'Ciriagerman', podíem veure una captura d'un altre tuit on s'esmentava un fet molt cert.

Cebes verdes fresques apilades sobre una superfície marró.
Uns calçots | Getty Images

"Quan vius al Quebec i demanes la residència permanent, t'expliquen que el francès és la llengua oficial i has de declarar que et compromets a aprendre el francès. I si féssim el mateix amb el català a Catalunya?", explicava la usuària ' CeliaFenollosa'. Aquesta respectable opinió ha originat una onada de crítiques entre les quals se'n troba una que destaca per sobre de les altres, amb un usuari utilitzant una tradició per insultar.

"És que la llengua oficial de Catalunya és l'espanyol, el dialecte aquest està molt bé als vostres pobles de calsots i tal. Però a l'hora de la veritat s'usa l'espanyol", explicava aquest usuari. A més de mentir dient que el català només és un dialecte, utilitza una llarga i emblemàtica tradició de la cultura i gastronomia catalana per faltar el respecte, com són els calçots.

Els calçots són una part fonamental de la cultura i tradició catalana, especialment a la regió de Tarragona, on va sorgir la tradició de la calçotada. Aquest tipus de ceba tendra, rostida a la brasa i acompanyada de la famosa salsa romesco, ha esdevingut un símbol de la gastronomia local pel seu deliciós sabor. Representant no només un menjar culinari, sinó també una experiència social.