Els grups parlamentaris impulsors del cordó sanitari al que anomenen "extrema dreta" al Parlament es reuniran aquesta tarda, segons ha pogut saber l'ACN. A la reunió també hi participarà Unió Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR). A l'inici de la legislatura el PSC, Junts, ERC, els Comuns i la CUP van reeditar el "pacte antifeixista" per "aïllar" tant Vox com Aliança Catalana a la cambra.
Entre els punts que es va acordar hi havia la intenció de "no normalitzar ni legitimar" l'acció política d'aquests partits i, específicament, la voluntat d'evitar que prosperin les seves iniciatives. La reunió d'aquest grup arriba una setmana després del debat de política general, durant el qual Junts es va abstenir en una proposta de resolució d'Aliança Catalana.
A la reunió d'aquesta tarda hi participaran el PSC, ERC, els Comuns i la CUP com a signants del pacte. En el cas de Junts, asseguren que no els consta la trobada. A la reunió també hi serà UCFR, que va ser l'entitat que va convidar els partits a signar l'acord durant la campanya electoral. Fonts consultades per l'ACN afirmen que ha estat l'entitat qui ha demanat convocar la reunió.
La proposta concreta d'Aliança Catalana reclamava "restituir" la independència en el marc de la Declaració Unilateral d'Independència del 2017. Aquesta proposta es va acabar rebutjant, ja que només hi van votar a favor les dues diputades d'Aliança Catalana i un diputat de Vox que es va equivocar. La resta de grups parlamentaris hi van votar en contra, menys Junts, que s'hi va abstenir.
Aquesta va ser la primera vegada que un dels impulsors del pacte "antifeixista" no votava contra una iniciativa d'Aliança Catalana, cosa que els partidaris del cordó sanitari han considerat molt greu, un pecat de Junts, una traïció al pacte que té l'objectiu de aïllar el que ells anomenen "extrema dreta".
Coincidències al calendari
La proposta de resolució presentada per la formació que lidera Sílvia Orriols es va instar el 14 d'octubre del 2014, set anys exactes després del 14 d'octubre del 2017, quan el llavors president de la Generalitat, Carles Puigdemont va declarar la independència de Catalunya durant vuit segons . Després va suspendre aquesta declaració i va instar l'Estat espanyol a negociar els termes de la transició. Europa ens havia de mirar i, en el moment de la veritat, va mirar cap a una altra banda.