Sílvia Orriols al costat d'una senyera

El missatge viral d'un twitter amb 10 arguments per votar Aliança Catalana

El partit de Sílvia Orriols es presenta a les eleccions al Parlament per primer cop

Les eleccions municipals del maig del 2023 van servir perquè tots els catalans coneguessin l'existència d'un nou partit, Aliança Catalana i la seva candidata, Sílvia Orriols. La formació va aconseguir sis regidors i va aconseguir l'alcaldia de Ripoll. Un any després, la formació independentista ha fet el salt al Parlament i es presenta als comicis nacionals com l'únic partit disposat a declarar la independència.

Totes les enquestes publicades fins ahir, data límit per publicar-les segons la LOREG, pronostiquen l'entrada del partit d'Orriols al Parlament, cosa que provoca pànic a les formacions processistes, que veuen com una nova veu qüestionarà les polítiques en clau nacional i sobre les preocupacions reals dels ciutadans, especialment, la inseguretat i la delinqüència.

La irrupció d'aquesta formació ha provocat un moviment ampli en xarxes socials, amb molts usuaris que han difós part del programa de Sílvia Orriols i que han desmuntat les mentides dels crítics. Per exemple, s'ha fet un missatge viral amb 10 arguments per votar aquest partit.

El missatge, entre altres aspectes, explica les dificultats que l'alcaldessa de Ripoll està patint en aquesta campanya. No té els mateixos mitjans que els altres partits, començant pel suport dels mitjans de comunicació. Tampoc no té els mateixos mitjans econòmics per difondre el seu missatge. Parla clar dels problemes que afecten els ciutadans de Catalunya. Sempre parla en català i és mare de cinc catalans.

Política de pactes

Les eleccions del 12 de maig deixaran, sens dubte, un incert futur. És poc probable que la suma de Junts, ERC i CUP aconsegueixi la majoria absoluta, de manera que s'obre un escenari de tripartit amb PSC, ERC i Comuns. Una altra possibilitat és una suma (entre sís i abstencions) de PSC, Comuns i PP semblant al de l'Ajuntament de Barcelona, que va fer alcalde el socialista Jaume Collboni.

Sílvia Orriols ha deixat clar que per donar suport, cal que el partit que governi assumeixi la declaració d'independència.