Científic al seu laboratori treballant

Cop d'efecte a la lluita contra els trastorns vasculars

Un estudi de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras permet avançar gràcies a una troballa important

Un estudi de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras ha identificat una proteïna clau en el creixement de vasos sanguinis. Es diu PI3K-C2b, pertany a la família de quinases PI3 i és una de les reguladores més importants del creixement dels gots en humans i altres mamífers. La investigació afirma que conèixer les mutacions d'aquesta família de proteïnes és decisiu per trobar nous enfocaments terapèutics en el futur. L'estudi, publicat a la revista 'Science Signaling', apunta que les mutacions són freqüents en pacients amb trastorns vasculars congènits i alerta que poden donar lloc a malformacions vasculars.

La investigació, liderada per la doctora Mariona Graupera, demostra que PI3K-C2b és la responsable de la regulació precisa de la proteïna mTORC1 mitjançant la seva inhibició. A través d'una sèrie d'experiments amb models de ratolí i cèl·lules humanes, els investigadors van descobrir que els animals amb una forma inactiva de la PI3K-C2a mostraven vasos sanguinis engrandits de manera clara. De la mateixa manera, quan s'inactivava transitòriament la PI3K-C2b, les cèl·lules endotelials es veien més grans del que és habitual.

Ambdós efectes es correlacionaven amb un augment de l'expressió de la mTORC1 i es restablien després de la repressió externa. Els vasos sanguinis són responsables del subministrament adequat i eficaç de nutrients i oxigen a tot l'organisme. Per això han de créixer, ramificar-se i arribar a totes les cèl·lules en un procés denominat angiogènesi. La regulació precisa de la ramificació i regressió dels vasos sanguinis és complexa i en part desconeguda, però se sap que les cèl·lules endotelials, aquelles que recobreixen la part interna dels vasos, tenen un paper important en el procés.

La importància de controlar lactivitat daquesta proteïna

El creixement i la proliferació de les cèl·lules endotelials són promoguts per la proteïna mTORC1. Controlar-ne l'activitat és important per organitzar una ramificació coherent dels vasos sanguinis i les alteracions d'aquest procés poden donar lloc a malformacions vasculars. Aquest treball ha estat una col·laboració entre investigadors de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, el CNIO, la Universitat Medizin de Berlín, el Centre Max Delbrück de Medicina Molecular de l'Associació Helmholtz i l'University College de Londres.