Muntatge amb el logotip de Telefónica en primer terme i una oficina de l'atur en segon

Telefónica anuncia un ERO per a milers de treballadors

L'empresa pren una decisió dràstica i caldrà veure si altres fan el mateix

Telefónica proposa als sindicats un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) que inclourà 5.100 treballadors entre les tres principals filials "amb afectació a tots els centres de treball i comunitats autònomes", segons ha informat UGT, el sindicat majoritari a l'empresa, després que es constituexin les meses de negociació amb l'empresa. La tecnològica ha quantificat “l'excedent de llocs de treball” en 5.124 persones, sense detallar quin serà el total de baixes. L'afectació prevista és per a persones nascudes abans del 1968, aquest inclòs, amb una "antiguitat mínima de 15 anys". Les sortides seran sobretot a la filial Telefónica España (4.805). L'afectació serà menor a Telefónica Móviles (958) i Telefónica Soluciones (81).

Segons l'operadora, l'ajust de plantilla té per objectiu "adequar" les tres filials "a l'exigent procés de transformació i adaptació que requereix la nova era digital". Alhora, UGT ha reiterat que "no hi haurà acord a l'ERO sense un acord al conveni que blindi garanties i estabilitat". El sindicat va matisar que la quantificació de l'excedent de llocs de treball i el volum de baixes que plantejarà la companyia són dos conceptes diferents ja que el sobrant de plantilla es pot solucionar també amb "requalificació i canvi d'activitat, a través d'upskilling i/ o reskilling, internalitzacions".

Retallades al conveni

Segons el sindicat, a la taula de negociació del tercer conveni col·lectiu la direcció ha proposat "retallades en drets tant en matèria laboral com econòmica", plantejament a què UGT s'oposa "frontalment". En concret, i segons explica l'entitat de defensa dels treballadors, la direcció proposa obrir la mobilitat geogràfica forçosa interprovincial i interinsular en plantejar eliminar la clàusula de garantia que impedia el caràcter forçós. També planteja l'eliminació del cobrament de dietes en cas que els moviments forçosos no comportin canvi de domicili (excepte si el desplaçament fos de més de 90 quilòmetres) i l'eliminació dels dies d'incorporació inclosos al conveni actual.

En el cas de la mobilitat geogràfica voluntària, afegeix UGT, la direcció de Telefónica també proposa eliminar la compensació de despeses (dietes) i els dies d'incorporació. Davant d'aquest escenari, el sindicat entén que cal apostar per mecanismes com ara les noves formes de treball o la deslocalització d'activitat. Així mateix, UGT assegura que l'empresa ha plantejat modificar el model actual de classificació professional per eliminar la progressió basada en l'antiguitat i n'ha proposat un altre de fonamentat en la gestió diferencial i la productivitat de les persones.