Muntatge amb una imatge de Tintin corrent i una bandera catalana

'Tintín era català': El llibre per als fans del personatge d'Hergé

Està escrit per Joan Manuel Soldevilla Albertí, soci fundador de l'Associació de Tintinaires de Catalunya

El 1964 es va publicar Les joies de la Castafiore, el primer Tintín traduït al català en una magnífica versió de Joaquim Ventalló. Des de llavors, la passió tintinaire al nostre país ha estat molt intensa i els llaços culturals i emocionals del país amb l'obra d'Hergé han estat d'una solidesa enorme.

Tintín era català (o això pensava jo...) és un recorregut per aquesta singular connexió que intenta mostrar i esbrinar com l'intrèpid reporter no només ha arrelat en la consciència de milions de lectors sinó com estableix curioses connexions amb personatges de la cultura catalana tan diversos com Salvador Dalí, Josep Pla, Pau Riba, Joan Miró o Josep Maria de Sagarra. Tot això, amb l'estil amè, rigorós i lleugerament sorneguer que caracteritzen els assajos de Joan Manuel Soldevilla quan s'acosta al món de Tintín.

Joan Manuel Soldevilla Albertí (Barcelona, ​​1964) és catedràtic de literatura a l'institut Ramon Muntaner de Figueres i professor de la Universitat de Girona. Com a expert en Tintín ha publicat infinitat d'articles a diverses revistes i llibres, ha comissariat exposicions i ha impartit diversos cursos universitaris sobre l'obra d'Hergé.

És soci fundador del 1001 –Associació de tintinaires de Catalunya– i és autor dels llibres L'Abecedari de Tintín (2002), 1r Premi Rovelló d'assaig sobre literatura infantil i juvenil, obra traduïda al castellà com a Abecedari de Tintín (2003), Univers Hergé (2007), Som i serem (tintinaires) (2013) i Del Quixot a Tintín (2021). És cònsol de Sildavia a Figueres, càrrec que exerceix amb orgull i responsabilitat.

LES AVENTURES DE TINTÍN - 05 - El lotus blau

Tintín, un personatge mític

Tintín és un icònic personatge de còmic creat pel dibuixant belga Georges Remi, que és més conegut pel seu pseudònim, Hergé. La sèrie, titulada "Les aventures de Tintín", va debutar el 1929 en un suplement juvenil del diari belga Le Vingtième Siècle. Tintín és un jove reporter belga que, acompanyat del seu gos Milú, viatja per tot el món vivint aventures increïbles.

Hergé va crear a Tintín per al suplement juvenil "Le Petit Vingtième" del diari Le Vingtième Siècle. La primera història, "Tintín al país dels Soviets", es va publicar en forma de sèrie abans de ser compilada en un àlbum. Hergé va continuar desenvolupant noves aventures per a Tintín, el que eventualment es va convertir en una sèrie de 24 àlbums.

Argument

Les històries de Tintín són plenes d'intriga, misteri i acció. Tintín viatja a diferents parts del món, incloent-hi el Tibet, la Lluna, i el fons del mar, entre altres destinacions exòtiques. Les trames sovint involucren crims, tresors amagats i conspiracions, amb Tintín combatent la injustícia i resolent misteris. La seva integritat periodística, valentia i habilitat per sortir de situacions perilloses l'han convertit en un heroi atemporal.

Impacte

"Tintín" ha tingut un impacte cultural massiu des de la creació. S'ha traduït a més de 70 idiomes i ha venut més de 200 milions de còpies a tot el món. La sèrie ha estat adaptada a diverses pel·lícules, sèries de televisió, obres de teatre i jocs. Tintín continua sent un símbol de valentia, curiositat i justícia, inspirant generacions de lectors i artistes.

Personatges principals

Tintín: El protagonista, un jove reporter d'instint periodístic agut i un incansable sentit de la justícia.

Milú: El fidel gos de Tintín, de raça fox terrier, conegut per la seva intel·ligència i lleialtat.

Capità Haddock: Un marí jubilat, millor amic de Tintín, conegut pel seu temperament explosiu i el cor d'or.

Professor Tornasol: Un científic distret però genial, inventor de molts gadgets que ajuden Tintín en les seves aventures.

Hernández i Fernández: Dos detectius maldestres que sovint es veuen involucrats en les mateixes investigacions que Tintín, afegint un toc d'humor a les històries.