Ha passat un mes i mig des de les eleccions catalanes i encara es desconeix si es formarà Govern o els ciutadans de Catalunya hauran de tornar a anar a les urnes. Els comicis es van celebrar el passat 12 de maig del 2024 i la voluntat popular va deixar un futur incert per al nostre país i un Parlament més fragmentat que mai.
El sociòleg Sergi288 ha publicat una nova enquesta en què analitza què passaria si avui se celebressin eleccions a Catalunya. Ha preguntat a 300 ciutadans i n'ha tret diverses conclusions. La participació seria baixa i això afavoriria alguns partits. Votarien entre el 50 i el 52% dels catalans amb dret a vot, molt menys que a les primeres, que hi va haver una participació del 58%.
Sergi288 és un perfil més que solvent. Ha fet enquestes a tots els comicis anteriors i ha aconseguit un 90% d'encerts. S'ha acostat molt al resultat de les anteriors eleccions gallegues, basques, europees i catalanes, cosa que el converteix en una de les veus autoritzades en xarxes socials.
La formació amb més diputats seria Junts per Catalunya, de Carles Puigdemont, entre 40 i 42 diputats i un 24% d'intenció de vot. El segon partit més votat seria el PSC de Salvador Illa, que obtindria de 39 a 41 diputats. La tercera força més votada seria el Partit Popular d'Alexandre Fernández, que continuaria escalant posicions i obtindria entre 15 i 17 diputats i un 12,5% d'intenció de vot.
ERC cauria fins a la quarta força i se seguiria enfonsant. Només aconseguiria d'11 a 13 diputats i només el votarien un 10,1% de la població. La sorpresa majúscula seria Aliança Catalana, que tindria el 6,1% dels vots i entre 8 i 9 diputats. VOX, d'Ignacio Garriga, tindria entre 5 i 6 diputats amb un 5% dels electors. Podem, si es presenta, aconseguiria entre 3 i 4 escons, que representen el 4,2% dels electors.
Tanquen la llista, S'Acabo la Festa, d'Alvise Pérez, amb 3 diputats i 3,4% d'intenció de vot. Els Comuns, amb 3 diputats i un 2,8% dels vots i la CUP, amb entre zero i dos diputats, un 2,4% dels vots i molt de risc a desaparèixer.
Conclusions de la darrera enquesta
Pel que fa a la participació, es confirmaria la dada que en una repetició electoral baixa la participació. Les urnes notarien el cansament de la ciutadania de Catalunya, que faria servir l'abstenció com un vot de càstig cap als polítics actuals.
El PSC seria el partit amb més vots, però no pas el més representat. La formació amb més diputats seria Junts per Catalunya tot i quedar segon en intenció de vot. Es repetiria un escenari similar al del 2003, quan el Tripartit va prendre la presidència a Artur Mas, que havia aconseguit més diputats que Pasqual Maragall.
Cal veure si Podem concorrerà a les eleccions. La sortida de Yolanda Díaz després del desastre electoral a les eleccions europees dóna ales a la formació de Pablo Iglesias i Irene Montero.
Caldrà veure igualment si S'Acabó la Festa , d'Álvise Pérez, es presentarà a unes eleccions els sondejos de les quals li donen tres diputats, però també deixen clar que Catalunya és un dels territoris de l'Estat espanyol amb menys suport a aquest partit, juntament amb el País Basc i Galícia. Els vots i escons que perdria VOX els guanyaria aquest partit.
La tercera conclusió és l'escalada d' Aliança Catalana . El partit de Sílvia Orriols va aconseguir dos diputats a les passades eleccions, però es va quedar molt a prop (només a 2000 vots) d'aconseguir 3 escons més a la demarcació de Barcelona. Un augment dels vots combinat amb una poca participació electoral implicaria que es disparés la representació electoral d'aquesta formació.
Resultats actuals
El guanyador de les passades eleccions va ser el PSC. Salvador Illa va guanyar en vots i escons i va aconseguir 42 diputats. Fins a l'última hora de la nit va ballar un escó per Lleida, que finalment els ho van atribuir els socialistes, mantenint viva l'opció del tripartit progre.
El segon partit amb més vot va ser Junts per Catalunya, de Carles Puigdemont, amb 35 diputats. La tercera formació i molt lluny de la segona va ser ER. Els neoautonomistes es van desplomar fins als 20 diputats i es van convertir en els culpables que el tripartit processista no sumi la majoria absoluta.
El Partit Popular va ressorgir de les cendres i va aconseguir 15 diputats, 11 més respecte dels 4 anteriors. Alejandro Fernández, que havia estat molt qüestionat des de Gènova 13, va saber captar el vot de Ciutadans.
VOX d'Ignacio Garriga va aconseguir 11 diputats, Comuns de Jéssica Albiach 6 diputats, CUP de Laia Estrada 4 i Aliança Catalana de Sílvia Orriols 2.