El dia 9 de juny els ciutadans de la Unió Europa estan cridats a les urnes. Espanya aporta 61 diputats de les 720 butaques de la cambra comunitària. Igual que va passar a les generals del juliol, totes les enquestes pronostiquen que el Partit Popular serà la formació més votada i Ciutadans l'última , fins i tot darrere del Pacma, igual que va passar a les eleccions del Parlament.
El sociòleg Sergi, que falla molt poc i que fa uns estudis minuciosos, n'ha actualitzat el sondeig i les conclusions són clares. La garrotada per als partits processistes és encara més gran que a l'enquesta anterior del 20 de maig, de la qual ens vam fer ressò en aquest diari. Aleshores va preguntar a 639 persones. Ara, a 781. La intenció de vot a favor dels partits mal anomenats independentistes, baixa que cada dia que passa .
Fa uns dies, el 4,6% dels ciutadans volien votar Ara (Esquerra), un percentatge que ara ha baixat al 4,3%. El 2,7% dels vots eren per a Junts fa cinc dies, ara només un 2,2% dels electors votaria el partit de Toni Comín, la mà dreta de Carles Puigdemont al Parlament Europeu.
Pel que fa al processisme de fora de Catalunya, també perd adeptes. CEUS, que és la coalició en què concorren el PNB i la Coalició Canària, fa uns dies tenia una intenció de vot del 2,2%, mentre que ara té un percentatge de vot a favor de l'1,6%.
Resultats a Catalunya
El Sergi també analitza els resultats des del punt de vista de Catalunya. El PSOE seria el partit més votat amb el 24,7% dels suports. La segona plaça seria per a Junts, 16,1% dels vots i completaria el podi Esquerra, amb un 15,2%. Al Principat, el PP seria la quarta força i obtindria fins al 14,1% dels suports . Com a Espanya, el Pacma continua tenint més vots que la gairebé extinta Ciutadans.
Resultats de les eleccions europees del 2019
Fa 5 anys de les darreres declaracions europees. Les anteriors van tenir lloc el 26 de maig del 2019. Aleshores Espanya aportava 54 escons i el guanyador va ser el PSOE, amb 20 escons. El segon va ser el PP, amb 12 diputats i el tercer Ciutadans, amb 7 escons. Podem, que concorria juntament amb Esquerra Unida, va obtenir 6 diputats, Vox 3 diputats, Esquerra i els seus amics 3 escons, Junts 3 diputats i Ceus 1 butaca.
A Catalunya la situació va canviar lleugerament i el guanyador de les eleccions va ser Junts per Catalunya, ja que encara gaudia de l'efecte Carles Puigdemont. PSC segon, ERC tercer, Ciutadans quart. Podem cinquè i PP sisè.
Importància dels trackings en època electoral
Davant els habituals errors del CIS, cada cop són més les empreses i els sociòlegs que fan trackings. Són enquestes a unes 500 persones que es fan diàriament, però durant un llarg període de temps. El punt positiu és que es pot conèixer l'evolució de la intenció de vot i la progressió positiva o negativa de les diferents formacions.