Salvador Illa és president de la Generalitat gràcies als vots d' ERC i de Comuns. El partit comunista no va tenir cap problema a regalar els seus vots al socialisme, de fet Yolanda Díaz va fer el mateix amb Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats. En el cas del partit autonomista, la situació va ser diferent. Les bases estaven dividides però finalment la democràcia interna va avalar facilitar la investidura d'un candidat espanyolista i sucursalista.
Avui hem conegut un nou sondeig publicat pel sociòleg Sergi288. La mostra és important, en concret 982 persones repartides per tot el territori. La conclusió és que Junts per Catalunya obtindria entre 39 i 41 diputats, cosa que representa una intenció de vot del 23,9%. La segona posició estaria molt renyida, amb PSC i VOX al capdavant. Concretament, els ultres d'Ignacio Garriga tindrien entre 28 i 30 diputats (un 18,3% dels vots) i els socialistes de Salvador Illa entre 27 i 29 vots (un 19%).
Tot seguit trobem ERC, que puja respecte d'altres sondejos anteriors, però baixa clarament respecte dels resultats actuals. Els autonomistes d'Oriol Junqueras i de Marta Rovira aconseguirien entre 14 i 15 escons, cosa que representa un 10,2% dels vots. Comuns de Jéssica Albiach, tindrien entre 8 i 10 diputats, és a dir un 6,5% dels vots.
Tancarien l'arc parlamentari, el Partit Popular d'Alexandre Fernández, que s'allunya molt del bon resultat actual i només tindria 6 butaques i un 5,4% dels vots. La CUP manté el vot fidel amb entre 5 i 6 diputats i un 4,7% dels vots. Podem entre 1-4 diputats, amb el 3,1% dels vots i Aliança Catalana tindria un únic diputat i fregaria el 3% dels vots i falta per veure si SALF d'Alvise Pérez entraria a la Cambra, amb un resultat de zero dos diputats.
Resultats actuals a les eleccions del 12 de maig de 2024
El PSC va ser el partit més votat amb 42 diputats. Junts per Catalunya, va ser el segon classificat amb 35 escons, fet que el converteix en el líder de l'oposició i també de l'independentisme institucional. ERC va quedar en tercera posició, amb 20 diputats i molt lluny dels seus anteriors resultats, quan en van aconseguir 33.
El PP d'Alejandro Fernández va ser la força més votada, amb 15 diputats, 12 més respecte dels 3 anteriors. VOX d'Ignacio Garriga va obtenir 11 diputats, els mateixos que a l'anterior legislatura. Comuns 6, CUP 4 i Aliança Catalana de Sílvia Orriols 2, tots dos per la demarcació de Girona.
Raons que expliquen els números del nou sondeig de Sergi288
Si ens fixem en els resultats actuals i en l'enquesta del nostre sociòleg de confiança, veiem moltes diferències i totes tenen una explicació. El descens del PSC i l'augment de VOX tenen la mateixa explicació, ja que tots dos partits tenen vasos comunicants. Els vots que perdria el PSC anirien al partit ultra. Serien els votants que compren el missatge del PP i de VOX sobre la suposada proximitat de Salvador Illa amb l'independentisme.
El descens clar del PP també s'explicaria per un canvi del sentit del vot. En aquest sentit, el votant popular donaria la seva confiança a Ignacio Garriga, que somiaria ser segona força i líder de l'oposició a Catalunya.
També cal destacar l'augment de Junts i el descens d'Aliança Catalana. En aquest sentit, la llei electoral, juntament amb una participació elevada, perjudicaria clarament el partit de Sílvia Orriols. Els independentistes donarien el vot al partit de Carles Puigdemont, que comprarien la seva 'jugada mestra' de venir a Barcelona si ser detingut.