Els sociòlegs sempre afirmen que les eleccions municipals són un altre món i que el sentit del vot dels electors als comicis locals no tenen res a veure respecte d'altres cites electorals, com les eleccions autonòmiques o generals. Als pobles i a la majoria de ciutats, els ciutadans tendeixen a votar la persona i s'allunyen més de les sigles.
Dos clars exemples són els de Badalona i Girona. A la primera, l'alcalde és Xavier Garcia Albiol, que representa el Partit Popular, un partit que a l'àmbit territorial de Catalunya té pocs suports. Tot i això, els badalonins hi confien per gestionar l'Ajuntament. De fet, molts dels seus veïns reconeixen canviar el sentit del vot i donar suport a formacions molt allunyades del PP en altres conteses electorals.
A Girona passa el mateix amb Lluc Salellas, que representa la CUP (o Guanyem Girona, així es diu el partit). Lluc Salellas és el germà de Benet Salellas, que va ser diputat del partit antisistema al Parlament i advocat de Jordi Cuixat al judici del procés. Tots dos pertanyen a una coneguda família d'advocats de Girona i són molt populars a la ciutat.
El cas de Barcelona és diferent. Barcelona és una gran ciutat. És la capital del país i els seus ciutadans voten seguint un patró més semblant al de les eleccions al Parlament o al Congrés dels Diputats. Els menys interessats en la política no coneixen els seus representants i voten seguint la marca electoral.
Això explicaria l'enfonsament d'ERC a la Plaça Sant Jaume. ERC s'enfonsa al Congrés, ERC s'enfonsa al Parlament i ERC s'enfonsaria al consistori barceloní. Aquesta és la conclusió de l'enquesta promoguda pel sociòleg Sergi288, que ha preguntat als ciutadans de Barcelona sobre la seva intenció de vot si avui se celebressin eleccions.
El PSC seria el partit més votat amb el 20,6% dels vots i 10 regidors. Tot seguit, Junts tindria el 19,1% dels vots i 9 regidors. El tercer partit més votat seria VOX, que s'enduria el 16,7% d'intenció de vot i 8 regidors. La quarta posició seria per a Barcelona a Comú d'Ada Colau, amb un mal resultat: 16,7% dels vots i 6 diputats.
Tot seguit, el Partit Popular tindria 4 regidors, que representarien el 10,3% dels vots. ERC seria una de les formacions que més baixaria i només aconseguiria el 6,4% dels vots i 2 regidors, quedant-se molt a prop de la desaparició municipal.
Tot seguit, la CUP tindria el 5,8% dels vots i 2 regidors, mentre que Aliança Catalana (amb el 3%) i Valents (1,4%) no aconseguirien entrar a l'Ajuntament.
Victòries per barris
Com Catalunya no té un territori homogeni, la ciutat de Barcelona tampoc. El PSC no guanya a tots els districtes. Igual que Junts no guanya a tots els districtes. Mentre els de Jaume Collboni s'imposen a Nou Barris, Sants, Eixample, Ciutat Vella, Sant Martí i Sant Andreu, Junts guanyaria a Horta Guinardó, Sarrià, Les Corts i Gràcia.
Escenari actual a l'Ajuntament de Barcelona
Actualment Junts és el partit amb més representació municipal, amb 11 regidors. Tot seguit, el PSC de Jaume Collboni (que és l'actual alcalde) té 10 regidors. A continuació, trobem Barcelona a Comú d'Ada Colau, amb 9 regidors. ERC d'Elisenda Alamany té 5 regidors. El PP de Daniel Sirera en té 4. VOX tanca la representació municipal, amb 2.
De manera que, si es compleix aquest sondeig, VOX, pel seu augment de vots i de confiança i ERC, pel descens de vots i de suports, serien les forces que notarien més canvis respecte la composició del ple del 2023.
Canvis respecte a l'anterior enquesta
Aquesta no és la primera (ni serà la darrera) enquesta que fa Sergi288. El nostre sociòleg de referència analitza l'actualitat política de manera constant i ens informa de tots els canvis des del punt de vista de representació política. I a més, ho fa amb un nombre important d'encerts. En aquest sentit, a les eleccions autonòmiques de Galícia i el País Basc i a les eleccions europees, el nombre d'encerts va ser molt elevat.
L'últim sondeig publicat per a l'Ajuntament de Barcelona va ser el 29 de juliol passat. Aleshores, Junts aconseguia 11 regidors i el 24,9% dels vots i el PSC 11 regidors i 23,9% dels vots. VOX es quedava als 6 regidors i el 13,2% dels vots i Barcelona a Comú d'Ada Colau amb 5 regidors i el 10,7% dels vots.
El PP aconseguia 5 regidors i el 10,3% dels vots i ERC el 7,8% dels vots i 3 regidors. CUP, Aliança Catalana i SALF no aconseguien representació municipal.