Passen els dies i les setmanes i els partits polítics cada cop tenen més temps per formar govern. Els comicis celebrats el 12 de maig passat van deixar un escenari incert i encara no sabem si les properes setmanes tindrem nou president o anirem a noves eleccions que serien a l'octubre. En aquesta ocasió, el tripartit processista no ha sumat i Junts, ER i CUP no ha aconseguit la majoria absoluta. De manera que no s'ha repetit la fórmula que es repetia des del 2010, amb els antisistema donant els seus vots a la investidura, però negant-se a entrar a l'executiu.
Suma el tripartit d'esquerres, amb PSC, ER i Comuns. Si Oriol Junqueras i Marta Rovira volen, Salvador Illa serà president, però els autonomistes estan valorant els costos electorals que podria tenir fer president un soci del club del 155. En aquest sentit, no hem d'oblidar que Pedro Sánchez i el PSOE van actuar amb sentit d'estat i van donar suport a Mariano Rajoy i al Partit Popular durant l'aplicació del famós article.
L'altre escenari és la repetició electoral i el sociòleg Sergi288 ha publicat una nova enquesta en què pronostica què passaria si avui se celebressin eleccions al Parlament de Catalunya . Sergi288 ja ha elaborat diferents enquestes en comicis anteriors com les basques, les gallegues i al Parlament Europeu i el percentatge d'error és mínim. Utilitzant molt pocs recursos, aconsegueix encerts propers al 90%, cosa que fa que les seves enquestes siguin molt fiables.
En aquesta ocasió han estat entrevistades 400 persones. Junts per Catalunya, amb Carles Puigdemont al capdavant, tindria el 23,9 dels suports i 40 diputats. El PSC de Salvador Illa tindria el 26% d'intenció de vot, però 39 diputats. El Partit Popular d'Alejandro Fernández continuaria creixent després de la desaparició de Ciutadans i tindria l'11,715 dels suports i 18 diputats, molt lluny dels 4 del 2021. ER quedaria darrere dels populars, amb 10,8% de votants i 14 diputats . Aliança Catalana de Sílvia Orriols seria la gran sorpresa de la nit i obtindria 6 diputats i el 5,5% dels vots.
Vox d'Ignacio Garriga estaria molt a prop dels independentistes i aconseguiria el 5,2% dels vots i també 6 diputats. S'ha acabat la Festa (SALF) d' Alvise Pérez , si es presentés al Parlament de Catalunya, que encara no se sap, tindria el 4% dels vots i 4 diputats. Podem, si es presenta, que tampoc és clar, tindria el 3,6% i obtindria, pels pèls, 3 diputats. La CUP de Laia Estrada seguiria el seu enfonsament amb un 2,9% dels vots i 3 diputats i tancaria la llista Comuns de Jessica Albiach , amb un 2,5% dels vots i 2 diputats, confirmant així el desastre del partit que va propiciar la dimissió de Yolanda Díaz .
Conclusions d'aquest sondeig
La primera conclusió seria que Junts per Catalunya faria el sorpasso i tindria més diputats que el PSC de Salvador Illa. No tindria més vots, però sí més diputats. De manera que es produiria un escenari semblant al que es va viure el 2003, quan Pasqual Maragall va ser president de la Generalitat gràcies als suports d'ERC i ICV, malgrat que Artur Mas havia aconseguit més escons (46 i 42).
La segona conclusió seria la incògnita sobre si Podem es presenta als comicis o no. La presentació faria restar vots al PSC i això explicaria la pugna amb Junts per Catalunya.
La tercera conclusió seria el desastre de Comuns, que seguiria l'estela de Sumar i confirmaria l'enfonsament que es va intuir a les eleccions europees.
La quarta conclusió seria el dubte sobre si el partit d'Alvise Pérez , S'ha acabat la Festa (o SALF), es presentarà a les eleccions catalanes. Si es presentés obtindria 4 diputats, que serien aproximadament els que perdria VOX, deixant clar que els votants procedirien del partit d'Ignacio Garriga.
Sondejos anteriors de Sergi288
El passat 11 de juny, Sergi288 va publicar un altre sondeig en què analitzava què passaria si avui se celebressin eleccions al Parlament de Catalunya .
Junts tenia el 24,5% dels suports i entre 40 i 42 escons. El segon partit més votat era el PSC, que malgrat tenir 0,3 punts més d'intenció de vot, el 24,8%, obtenia entre 34 i 36 diputats. El tercer de la llista era el PP, amb un 11,8% d'intenció de vot i entre 16 i 18 escons. ERC, igual que la darrera enquesta, era la quarta força per darrere dels populars, amb un 10,3% dels vots i entre 13 i 15 diputats. Seguia la llista Aliança Catalana, amb un votant fidel, amb el 5,5% dels vots i 6 diputats.
VOX, amb el 5,2% dels vots, l'11 de juny passat treia entre 5 i 6 diputats. Seguia Podem amb el 4,9% dels vots i entre 5 i 6 diputats. Tot seguit, SALF, amb el 3,7% dels vots i entre 3 i 4 diputats. Comuns, amb el 2,7% dels vots i 3 diptuats i tancava la llista la CUP, amb el 2,5% dels vots i un únic diputat, que segurament seria el de Girona.
Resultats actuals del passat 12 de maig
El PSC va guanyar les eleccions amb 42 escons. El segon partit amb més representació parlamentària va ser Junts per Catalunya, amb 35 diputats. El tercer va ser ERC, amb 20 diputats. El següent va ser el Partit Popular, amb 15 butaques i un increment espectacular, després dels 4 anteriors. 11 diputats per a VOX. 6 escons per als Comuns, 4 per a la CUP i 2 per a Aliança Catalana, encara que els de Sílvia Orriols es van quedar molt a prop (a només 2000 vots) d'entrar a Barcelona, on haurien aconseguit 3 diputats més. Ciutadans va desaparèixer i va aconseguir menys vots que el PACMA.