Calendari marcant l'11 de juliol amb una urna de votació a un parlament buit.

SONDEIG 11/07: ER a punt de perdre el grup parlamentari si torna Puigdemont

Les enquestes pronostiquen que els autonomistes no han tocat fons

Corre el rellotge i s'acosta la data límit en què els 135 diputats s'han de posar d'acord i triar-ne un president. El dia marcat vermell a tots els calendaris és el 25 d'agost. La possibilitat més plausible passa per un tripartit d'esquerres i constitucionalista amb el PSC de Salvador Illa al capdavant, ER de no se sap qui com a segona força i els Comuns de Jéssica Abiach com a convidats obligatoris. La coalició arriba pels pèls a 68 diputats

L'alternativa, menys probable perquè falta l'alineació de diversos factors, és la d'un Govern en minoria format per Junts, ERC i la CUP, amb el vistiplau del PSC, que s'hauria d'abstenir, malgrat haver estat la força més votada. L'independentisme institucional té la força per aconseguir-ho utilitzant la por de deixar caure Pedro Sánchez, però ells tindran els motius de no fer-ho.

Les enquestes pronostiquen un resultat variable, però nosaltres ens fixem en el sondeig publicat pel sociòleg Sergi288. El català realitza habitualment enquestes i les publica a les seves xarxes socials, aportant resultats plenament fiables. En aquest sentit, s'ha mullat en els darrers sondejos i el marge d'error sempre ha estat mínim. A les autonòmiques gallegues, basques i catalanes i a les eleccions europees ha aconseguit gairebé el ple al quinze.

En aquest sondeig cal tenir en compte un matís important. La pregunta sobre la intenció de vot es formula amb la hipòtesi que el Carles Puigdemont, candidat de Junts per Catalunya, sigui a Catalunya. Dels 456 enquestats, es dedueix que Junts aconseguiria el 29,5% dels vots i els 55 diputats. El PSC de Salvador Illa seria la segona formació en vots i diputats, amb 27,4% dels suports i 43 diputats. El PP es referma a la tercera força, amb 12 diputats i 9,8 de suports del cens. El quart partit seria VOX, amb 9 diputats i 8,3% dels vots.

La sorpresa majúscula arribaria després. ERC estaria darrere del partit d'Ignacio Garriga i cauria fins a la cinquena posició, amb 6 diputats i 5,4% dels vots. Podem tindria 3 diputats i un 3,9% dels vots. S'ha acabat la Festa, d'Alvise Pérez, no es mou dels 3 diputats (tots per Barcelona). Tanquen l'arc parlamentari la CUP, amb 2 diputats i Comuns, que no entraria a la Cambra legislativa.

Puigdemont torna a casa

Insistim que aquesta enquesta cal llegir-la amb un clar matís i el mateix Sergi288 ho recorda: “on Puigdemont a Catalunya, matís important”. Si comparem les anteriors enquestes publicades per aquest usuari (i per aquest diari) els números de Junts per Catalunya eren bons, però no tant. A les anteriors enquestes, els juntaires guanyaven en escons, però no en vots. En aquest darrer estudi, es disparen i s'allunyen dels socialistes, guanyant en vots i escons.

Cal destacar la suposada baixada d'Aliança Catalana de Sílvia Orriols. Si es complissin els pronòstics de Sergi288, AC repetiria resultats i s'allunyaria dels anteriors pronòstics, cosa que significa que l'alcaldessa de Ripoll té votants potencials a Junts i que ambdues formacions poden ser considerades com a partits frontissa.

Muntatge amb una imatge de Sílvia Orriols, Carles Puigdemont i Salvador Illa. De fons, lleugerament difuminada, imatge de l'exterior del Parlament
Sílvia Orriols, Carles Puigdemont i Salvador ILla | ACN, tupungato, XCatalunya

Lectura en clau independentista

L'independentisme institucional i real continua sense sumar aquesta enquesta. La suma de Junts, ER, CUP i Aliança Catalana arriba als 65 diputats, lluny dels 68 escons necessaris. L'auge de Junts no salva la caiguda d'ER, que segueix sense tocar fons. A més, com ja hem comentat altres vegades, aquesta suma inclou el matrimoni entre Aliança i CUP, cosa que, per ara, és política ficció.