Un grup de persones juga al dòmino en una terrassa decorada amb globus de colors.

L'espècie de nou PER estatal que s'ha inventat el Govern de Sánchez

La mesura ha rebut moltes crítiques perquè desincentiva la feina

El Govern espanyol, encapçalat per Pedro Sánchez i el Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE), ha introduït una nova mesura econòmica que ha suscitat diverses opinions i anàlisis. Aquesta nova mesura consisteix en una pensió indefinida de 500 euros al mes destinada a certs ciutadans i ha estat comparada amb el tradicional PER (Pla d'Ocupació Rural) andalús.

El Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), sota la direcció del Govern d'Espanya, ha engegat aquesta mesura. Aquest "miniatur" està dissenyat per proporcionar un suport econòmic constant a ciutadans que compleixen certs criteris específics. La mesura vol oferir una xarxa de seguretat econòmica en un context d'inestabilitat laboral i econòmica.

Comprova si compleixes els requisits

Per poder accedir a aquesta pensió indefinida, els sol·licitants han de complir una sèrie de requisits. Estar en una situació de desocupació de llarga durada i tenir més de 52 anys . Cal ser resident a Espanya i tenir la nacionalitat espanyola . Igualment, cal haver cotitzat un mínim d'anys a la Seguretat Social, encara que de moment es desconeixen els últims serrells, que es coneixeran quan s'aprovi el reglament corresponent.

Així mateix, el SEPE exigeix uns límits d'ingressos i patrimonis per assegurar, diuen, que l'ajut es destina a les persones que ho necessiten més.

Dues persones grans assegudes en un banc a l'aire lliure, vistes des del darrere.
Jubilats en un banc | Google

Comparació amb el PER andalús

Les comparacions són inevitables i, com calia esperar, aquesta mesura ha estat comprada amb el PER (Pla d'Ocupació Rural). Estem parlant d'un sistema que ha estat en funcionament a Andalusia durant dècades, proporcionant subsidis a treballadors agrícoles aturats. La nova pensió indefinida de 500 euros comparteix algunes similituds amb el PER, en termes de proporcionar un suport financer continu a certs grups de la població. Per això ja ha estat comparada i catalogada com "el nou PER".

Crítiques de la patronal i de les associacions d'empresaris

Molts espanyols consideren que aquesta mesura podria desincentivar la recerca activa d'ocupació i fomentar la dependència de l'estat. A més a més, es planteja la qüestió del cost fiscal de la mesura i la seva sostenibilitat a llarg termini.

D'altra banda, els defensors de la iniciativa argumenten que proporcionen una xarxa de seguretat crucial per als ciutadans més vulnerables, especialment en temps de crisi econòmica. Assenyalen que el suport financer continu pot ajudar a estabilitzar les economies locals i oferir a les persones més grans de 52 anys una seguretat econòmica que els permeti viure amb dignitat.