Aquest dissabte, el Teatre Comtal de Ripoll ha estat l'escenari del primer congrés nacional d'Aliança Catalana (AC), el partit nacionalista liderat per Sílvia Orriols. L'esdeveniment ha aplegat més de 600 militants, marcant un punt d'inflexió per a la formació, que ha revalidat el lideratge d'Orriols i ha escollit un nou comitè de govern, tot traçant un ambiciós full de ruta amb vista a les eleccions municipals del proper 2027.
Una jornada marcada per la reafirmació i l'estratègia
La jornada ha començat amb la benvinguda de Sílvia Orriols, qui ha destacat la importància del congrés per a l'establiment d'un full de ruta clar i decidit. Durant el seu discurs, Orriols ha agraït la perseverança dels militants, recordant que fa cinc anys semblava impossible que governarien Ripoll i tindrien representació al Parlament de Catalunya. "Allò utòpic i impossible s’ha esdevingut de manera improvisada i frenètica", ha afirmat, comparant els militants amb "un exèrcit de petites fulles que capten sol i aigua per al roure mil·lenari que és Catalunya".
Orriols ha fet una crida a "estendre aquest brancam a tot arreu", subratllant que el partit es marca l'objectiu de ser present arreu dels municipis catalans per a les municipals del 2027.
Reforma dels estatuts i duplicitat de càrrecs
Un dels punts clau del congrés ha estat la reforma dels estatuts, que dataven del 2020. Aquesta reforma ha estat sotmesa a la militància i aprovada per unanimitat, permetent la duplicitat de càrrecs. Això permetrà a Sílvia Orriols ser alcaldessa de Ripoll i, simultàniament, diputada al Parlament de Catalunya, una decisió que reforça la seva posició de lideratge dins del partit.
Crítica als partits tradicionals
Durant el seu parlament, Orriols ha carregat durament contra la resta de partits polítics, acusant-los d'haver-se repenjat durant dècades en el "tronc de Catalunya", amb la seva ambició i mentides. "Ara ens assenyalen i ens insulten embravits; les denúncies, les sancions i la persecució aniran a més", ha dit, tot assegurant que els aliats fan por perquè no han vingut a "fer la viu-viu", sinó a "protegir i blindar Catalunya".
La líderessa d'Aliança Catalana ha criticat el sistema de finançament dels partits tradicionals, afirmant que qui no s’ajup davant els diners ni les amenaces fa por. Ha denunciat la cultura del jaure, dels subsidis i de la multireincidència, prometent combatre-la per restaurar els valors que, segons ella, han de definir Catalunya: "Farem mans i mànigues perquè el tret diferencial tornin a ser la llengua, la cultura, la indústria, la seguretat, la riquesa i els valors occidentals".
Nova direcció del partit
Un altre moment destacat del congrés ha estat l'elecció del nou comitè de govern. Amb l'aval dels 106 militants amb dret a vot presents, s'ha aprovat una única candidatura sense cap vot en contra ni abstenció. El nou comitè està encapçalat per Sílvia Orriols com a presidenta d'Aliança Catalana. Oriol Gès n’és el secretari d’Organització i Finances, Aurora Fornos la de Política Institucional, Jordi Aragonès el d’Estudis i Programes, Franc Massaneda s’encarrega de la secretaria d’Acció Política i Lluís Areny de la de Comunicació.
Full de ruta cap al 2027
El congrés ha servit per definir el full de ruta d'Aliança Catalana amb vista a les municipals del 2027. Orriols ha subratllat que el partit es marca l’objectiu de ser present arreu dels municipis de Catalunya, amb la intenció de capgirar el destí dels catalans. "Hem vingut a posar fi a l’efecte crida incessant, que amenaça de col·lapsar-nos i incivilitzar-nos, restaurant la llibertat i la prosperitat del nostre poble", ha conclòs, en referència a la immigració.
Un futur ambiciosament esperançador
Amb aquest primer congrés, Aliança Catalana es presenta com una força emergent amb un discurs ferm i clar, amb la intenció de consolidar-se com a alternativa als partits tradicionals. La reelecció d'Orriols i l'elecció del nou comitè de govern marquen un nou capítol en la història del partit, que es prepara per afrontar els reptes futurs amb determinació i una visió centrada en la defensa de Catalunya i la seva identitat.