Enquesta del CEO (Centre d´Estudis d´Opinió) el mateix dia que comença la campanya electoral de les eleccions al Parlament de Catalunya que tindran lloc el 12 de maig. El PSC guanyaria les eleccions amb 40-47 diputats, mentre que ERC i Junts es disputen el segon lloc. Segons l'enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), els republicans comencen la campanya amb un lleuger avantatge i obtindrien entre 31 i 37 escons, davant dels 28-34 de Carles Puigdemont.
El PPC (8-12) tindria un fort creixement passant a ser quarta força i aconseguint fins a nou escons més dels tres que té ara. Per darrere hi hauria Vox (5-9), la CUP (4-8) i els comuns (3-6). Cs quedaria fora del Parlament. La majoria independentista se situaria en una forquilla entre 63 i 81 escons, comptant els 2 possibles d'Aliança Catalana. Així doncs, podria estar en perill que superés el llindar dels 68 diputats que marca la majoria absoluta.
Què amaguen les dades del CEO?
Les dades en brut del sondeig del CEO estableixen que Aliança Catalana tindrà un vot directe d'un 3'4%. En aquest cas no es tenen en compte indecisos o persones que diuen que no votaran. És a dir, aquest 3'4% seria en el global de persones que aniran a votar. Una xifra que per si mateixa ja donaria entrada als d'Orriols però que es presumeix més gran si tenim en compte l'elevat vot ocult que té Aliança Catalana.
El CEO no només no dóna més vot d'aquest 3'4% a Aliança Catalana sinó que se'l redueix a una xifra que estaria entre l'1 i el 3%. Això es tradueix en 0-2 escons. La realitat és ben diferent i si el partit que lidera Sílvia Orriols obté un percentatge de vot directe del 3'4 % podria assolir una xifra més gran que li permeti superar la CUP i els Comuns-Sumar. Fins i tot a VOX si el partit amb llista encapçalada per Ignacio Garriga confirma la baixada que li pronostiquen algunes enquestes.
Un patró similar s'observa a les dades del CIS
Una cosa semblant passa amb les dades del CIS. En aquest cas, ho explica amb molt detall el tuitaire Filosofia.ETH. Aliança Catalana té un vot directe del 2'4%. En aquest cas, s'hi inclouen indecisos i abstencionistes. En aquest sentit el primer factor que indica que el vot real al partit liderat per Sílvia Orriols serà més gran és que recollirà vot indecís i el fet que els abstencionistes no computen a la suma final el dia de les eleccions. També cal tenir en compte que Aliança Catalana té vot ocult pel fet que s'ha contribuït a demonitzar el partit amb acusacions de ser d'"extrema dreta".
Finalment, el fet de ser un partit nou i de no tenir presència als debats provoca que encara molts votants no coneguin el partit. Especialment els que no són habituals a les xarxes socials. D'aquí a les eleccions parteix d'aquest percentatge de gent que no coneix Aliança Catalana i que els podria votar, acabarà coneixent la formació.