El preu de la gasolina va iniciar el 2024 amb un increment després de tretze setmanes consecutives de descensos i es va situar en 1,534 euros per litre , segons les últimes dades publicades aquest dijous pel Butlletí Petroler de la Unió Europea. Això és un 0,19% més que la setmana passada i suposa posar fi a 13 mesos consecutius de descensos.
Pel que fa al preu del dièsel, també augmenta molt lleugerament, un 0,07%, fins a 1,493 euros per litre, deixant enrere 12 setmanes de caigudes. En canvi, si es compara amb el preu de la primera setmana de gener de 2023, el preu de la gasolina encara és un 3,1% inferior que llavors, mentre que el del gasoil es troba un 10,07% per sota.
D'altra banda, en relació amb la setmana prèvia a l'inici de la guerra d'Ucraïna, el preu de la gasolina és un 3,8% més barat que llavors, quan era a 1,591 euros.
Per contra, el preu del gasoil es troba ara un 0,94% per sobre, ja que aleshores era de 1,479 euros per litre. Amb els preus publicats aquest dijous pel Butlletí Petroler de la Unió Europea, omplir un dipòsit de gasolina de 55 litres costa 84,37 euros, mentre que el de gasoil suposa un desemborsament de 82,11 euros.
Per què augmenta el preu de la benzina?
L'augment en el preu de la gasolina a Espanya, i en molts altres llocs del món, és degut a diversos factors que han convergit per exercir pressió a l'alça sobre els preus. Principalment, aquests són el cost de la primera matèria, és a dir, el petroli cru, que representa entre un 30-35% del preu final, els costos de distribució i els marges, que conformen aproximadament un 15%, i els impostos, que poden representar entre un 50-55% del preu total al públic.
L'increment recent del preu del petroli als mercats internacionals ha estat un factor clau per augmentar els preus del combustible. El conflicte entre Rússia i Ucraïna ha impactat significativament en l'economia global i ha afectat el preu de la matèria primera per a l'elaboració de carburants, cosa que ha influït directament en el preu de la benzina. Les tensions a l'Orient Mitjà i els problemes al Iemen també fan pujar el preu.
Es preveu que els preus podrien continuar pujant a causa del context geopolític actual i de l'oferta global relativament baixa en comparació amb la demanda. Les estacions de servei ja noten un descens en les vendes a causa d'aquests preus més elevats, i alguns consumidors estan reduint els seus consums al mínim indispensable.
A nivell europeu, els preus de la benzina i el dièsel a Espanya es mantenen per sota de la mitjana de la Unió Europea , malgrat les pujades recents.