Persona cega llegint a Braille

L'interessant projecte per a persones cegues a Barcelona

Tres entitats s'uneixen per fer-ho

L'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) de Barcelona i l'Ateneu de Fabricació de les Corts, amb la col·laboració de Barcelona Activa, han engegat el projecte d'innovació social '3D per a tothom' per dissenyar jocs de taula inclusius per a persones amb ceguesa i baixa visió, i un suport per subjectar el comandament activador dels semàfors acústics que utilitzen les persones amb discapacitat visual.

El projecte vol millorar la qualitat de vida i autonomia personal del col·lectiu, explorar les possibilitats de la tecnologia 3D per confeccionar productes de suport a la mida de les necessitats del col·lectiu i donar a conèixer i fomentar la participació de les persones amb discapacitat als Ateneus de Fabricació de la ciutat.

Per a la regidora de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat de l'Ajuntament de Barcelona, ​​Marta Villanueva, la ciutat està "compromesa amb la inclusió" i treballa "de forma constant" per garantir la plena integració de les persones amb discapacitat , promoure'n l'autonomia i protegir-ne la dignitat. Per aquest motiu, ha volgut destacar aquest projecte dʻinnovació social com "un reflex més del compromís de lʻAjuntament amb lʻaccessibilitat, que aprofita els avantatges de les noves tecnologies per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat visual des dʻun enfocament de drets ".

Dòmino, dames i quatre en ratlla

S'han dissenyat i construït quatre jocs de taula inclusius en què les peces tenen formes, mides, textures i colors que faciliten el joc a tothom. Aquests, construïts en fusta, són un dòmino, un quatre en ratlla, unes dames i un joc de memòria. A diferència dels que es poden trobar a les botigues, els jocs construïts tenen elements tàctils que permeten identificar les diferents peces sense fer servir el sentit de la vista. A més, també s'ha dissenyat un cinquè joc format per 10 cel·les, cadascuna amb 6 elements que corresponen als punts Braille, que permeten construir les diferents lletres de l'alfabet. Aquest darrer joc permetrà donar a conèixer el codi de lectoescriptura utilitzat per les persones amb ceguesa.

Suport per subjectar el comandament activador dels semàfors

El disseny d'aquest element de suport respon a una necessitat concreta expressada per les persones amb discapacitat visual. Els semàfors acústics s'activen a través d'un comandament a distància que funciona a demanda de la persona amb ceguesa, quan el prem activa el senyal sonor durant un cicle del verd.

En tractar-se d'una activació a demanda, cal que la persona agafi el comandament amb la mà, per la qual cosa en una mà porta el bastó de mobilitat o el gos pigall, i en l'altra, el comandament d'activació. Aquest comandament també es fa servir per obtenir informació a la xarxa de bus de TMB o per ubicar l'entrada d'alguns edificis i equipaments.

El suport dissenyat permet acoblar el comandament al bastó o a l'arnès del gos pigall de manera que amb una sola mà es poden subjectar l'element de mobilitat (bastó o gos pigall) i també activar el semàfor acústic. Tenir una mà lliure durant la vostra estada al carrer permet millorar la vida autònoma de la persona.