Imatge que representa la intel·ligència artificial

El projecte amb intel·ligència artificial per a persones amb discapacitat a Barcelona

La iniciativa vol fomentar la inclusió de certs col·lectius en els processos i els debats democràtics

L´Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de Barcelona participa en un projecte europeu que crearà eines d´IA que facin més comprensibles les informacions per participar en debats democràtics. Les eines creades en el marc del projecte europeu iDEM, liderat per la UPF, aniran adreçades a persones amb dificultats de comunicació o discapacitat intel·lectual.

L'institut remarca que actualment nombrosos col·lectius socials en segueixen exclosos. Per exemple, prop de 800.000 ciutadans de 16 estats membres de la UE no van poder participar a les eleccions europees del 2019 per barreres com l'accessibilitat limitada dels col·legis electorals o la insuficiència d'informació accessible sobre els candidats i els debats, segons la Comissió Europea .

El projecte vol contribuir a revertir aquesta situació d'exclusió dels debats democràtics amb el disseny de tecnologies i programes de programari que simplifiquin els documents per adaptar-los a les seves necessitats a partir de tècniques d‟IA i processament del llenguatge natural. El projecte, en què participen deu socis més de diferents països europeus, compta amb el finançament del programa Horizon de la UE, que aportarà 3 milions d'euros. IDEM s'ha iniciat aquest mes de gener i tindrà una durada de tres anys.

Eines per beneficiar persones amb discapacitat en diversos àmbits

En primer lloc, es dissenyaran eines que els facilitaran la lectura i comprensió de documents públics i, en segon lloc, altres per ajudar-los en la generació dels seus propis missatges i transmetre'n els punts de vista i opinions. Les eines estaran disponibles inicialment en quatre idiomes: català, castellà, italià i anglès.

"Aquest tipus d'iniciatives són claus per garantir que totes les persones, amb independència de les seves capacitats, gaudeixin plenament dels seus drets de ciutadania", assenyala la regidora de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat, Marta Villanueva.

Representants dels diferents col·laboradors d'iDEM participen entre dilluns i dimarts, 29 i 30 de gener, en una trobada per formalitzar la posada en marxa del projecte. A Catalunya, participen al projecte l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat i la Sindicatura de Greuges de Barcelona.