Imatge de l'entrada del Col·legi de Gestors Administratius de Catalunya amb una dona treballant a l'entrada

Les principals novetats a la Declaració de la Renda

Compte enrere per a la declaració de la renda

La campanya de la declaració de la renda començarà el 3 d'abril amb l'obertura del tràmit en línia. El servei telefònic no s'activarà fins al 7 de maig. Es podrà demanar hora per atenció presencial fins al 29 de maig, però no serà fins al 3 de juny que es podrà acudir a les oficines de l'Agència Tributària. Entre les novetats, puja el mínim d'ingressos als 15.000 euros si tens dos o més pagadors i tots els autònoms hauran de presentar la declaració encara que no arribin als ingressos mínims i independentment del període d'alta.

La deducció de 1.200 euros per mares amb fills menors de tres anys s'amplia a dones que estiguin a l'atur. Els compradors d'un cotxe elèctric es podran desgravar un 15% sobre un màxim de 20.000 euros. En cas que la declaració surti a pagar es pot fraccionar el pagament en dos terminis sense interessos; al primer s'abona un 60% i al segon l'altre 40%. La campanya es presenta sense gaires novetats a nivell normatiu però sí "més complicacions" a l'hora de fer la declaració per part dels gestors.

Carme Elena, ponent de la Comissió Fiscal del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya, diu que cal estar en el cas de les informacions que té Hisenda "que abans no en tenia i que el client desconeix perquè no surten a les imputacions".

Ingressos mínims

Si només tens un pagador, el llindar per fer la declaració es manté en 22.000 euros. En cas de tenir-ne més, puja dels 14.000 als 15.000 euros bruts anuals , "sempre que les percepcions del segon i següents pagadors superin els 1.500 euros", concreta Benja Anglès, professor agregat de Dret i Ciència Política de la UOC.

Encara que no arribin als 22.000 euros d'ingressos, també hauran de fer la renda les persones que tinguin guanys de patrimoni de més de 1.600, per exemple venda d'accions o inversions en un fons. Les pèrdues superiors a 500 euros per aquestes transaccions també obliguen a fer la renda. Els perceptors de l'Ingrés Mínim Vital també ho han de fer.

Autònoms

Una de les novetats importants és que tots els autònoms que hagin estat d'alta durant el 2023 han de presentar la declaració de la renda. Abans només calia amb un benefici de més de 1.000 euros. "Cal conèixer el rendiment de tots els autònoms per veure quina base els correspon de cotització. D'aquí aquesta novetat", diu Carme Elena, ponent de la Comissió Fiscal del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya.

Així mateix, s'implementa el nou sistema que tindrà en compte els ingressos reals i augmenta la reducció de les despeses de difícil justificació del 5% al ​​7% i amb un màxim de 2.000 euros. Els autònoms que utilitzin el mètode d'estimació objectiva per calcular els beneficis podran aplicar una reducció general del 10%, en lloc del 5% anterior. A més, els que treballen des de casa tindran una deducció del 30% de les despeses de subministrament derivades del teletreball.

Deducció per maternitat

Un altre dels punts clau d'aquesta campanya serà l'ampliació del nombre de beneficiats pel complement de maternitat, una deducció de 100 euros al mes (1.200), que es podrà rebre tant si es treballa com si no. També es poden aplicar aquest benefici fiscal els homes amb fills adoptats, pares i tutors en cas de mort de la mare o si es té custòdia exclusiva del menor.

No es podrà beneficiar qui rebi el complement d'ajuda a la infància de l'ingrés mínim vital. La deducció per maternitat no és una novetat, però fins a l'any passat només es podia aplicar a les mares que estaven en actiu. L'import de la deducció es pot ampliar fins als 1.000 euros per despeses en escoles bressol.

Eficiència energètica

Les deduccions en eficiència energètica han estat prorrogades un any més. En aquest paquet s'hi inclou la bonificació per obres que redueixin la demanda de calefacció i refrigeració d'almenys un 7% del consum de la casa del 20% sobre un màxim de 5.000 euros. Si es tracta d'obres que rebaixin la despesa d'energia de més d'un 30%, la deducció pot arribar al 40% amb un màxim de 7.500 euros.

A més, per rehabilitació energètica d'edificis, hi haurà una deducció del 60% amb un topall de 5.000 euros anuals. L'excés de fins a 15.000 euros es pot deduir en els quatre exercicis següents. Per demostrar aquesta rehabilitació cal acreditar-ho amb dos certificats, l'inicial i el final. "El problema que hem tingut és que molts clients no disposen del certificat inicial i en aquest cas, Hisenda no et tornarà els diners", explica Elena.

Vehicles elèctrics

A més, hi haurà deduccions per a la compra d'un vehicle elèctric amb un 15% de bonificació sobre una base màxima de 20.000 euros. Les instal·lacions de punts de recàrrega també es podran bonificar en un 15% fins als 4.000 euros.

"Si hem demanat subvencions, cal restar-los al valor que declarem i en el moment que les cobrem les haurem de tributar. Això és un element molt important a tenir en compte, perquè ens podem trobar que d'aquí un parell d'anys és quan haurem de pagar renda per aquesta quantitat", indica Elena.

Plans de pensions, inversió i donatius

Aquest any el límit de reducció de les aportacions a plans de pensions empresarials és de 8.500 euros. Pel que fa als autònoms, podran aportar un pla específic de pensions de fins a 4.250 euros extres que se sumen als 1.500 que poden fer com a particulars.

A més, augmenta la deducció per inversió en empreses de nova creació fins al 50%. Pel que fa a les start-ups, s'aplicarà una exempció dels rendiments del treball derivats d'accions en empreses emergents als treballadors amb un màxim de 50.000 euros. D'altra banda, puja la deducció per donatius fins al 80% en els primers 250 euros i un 45% a la resta.

Bizum, Wallapop o Vinted

També cal saber que cal declarar els guanys que s'hagin obtingut de vendes a plataformes digitals com Wallapop o Vinted, és a dir, quan el preu de venda sigui superior al de compra. "Sovint es ven roba que no val gaire però imagineu que venem una peça de col·lecció.

Haurem de demostrar davant l'agència tributària el que ens va costar i per quin valor ho rebem, que de vegades el problema que hi ha és que no tenim factura, ni tiquets” apunta la gestora. Com a norma general, no s'han de declarar els ingressos rebuts per Bizum, "només quan superin els 10.000 euros anuals, siguin rendiments com a lloguers, o siguin ingressos d'autònoms pel pagament d'un servei", puntualitza Inglés.

En aquest sentit, l'Elena afegeix que cal tenir en compte allò que s'està pagant. "Si estem pagant un sopar entre amics, això no s'ha de declarar. Però si estem pagant el pagament d'un lloguer, sí", puntualitza la ponent de la Comissió Fiscal del Col·legi Oficial de Gestors. Com a novetat, aquest any Hisenda "controlarà molt més els bizums i els pagaments en plataformes de segona mà" així com les compravendes de criptomonedes.

De fet, per primera vegada les persones que tinguin criptomonedes a l'estranger per valor de més de 50.000 euros ho han hagut de declarar amb una declaració específica.