Els rellotges s'hauran d'avançar una hora aquest diumenge a les dues de la matinada per entrar a l'horari d'estiu. L'objectiu del canvi és aprofitar al màxim les hores amb llum solar. La mesura es remunta al 1974 arran de l'encariment del petroli i la necessitat de reduir el consum d'energia per beneficiar-se de més estona de sol als matins i no haver de recórrer a la llum artificial.
Tot i això, hi ha estudis que asseguren que l'estalvi és de només sis euros a l'any. Precisament, aquesta setmana la Time Use Initiative va afirmar que s'entrarà al fus horari "equivocat" i va reclamar als partits polítics que incloguin la fi del canvi d'hora estacional a Europa als programes electorals per a les eleccions europees del juny. Aquests experts reclamen que a partir del 2026 es posi fi a l'horari d'estiu.
En un manifest, l'entitat sense ànim de lucre que advoca per un debat públic sobre la gestió del temps, alerta que els horaris desalineats que fan que els horaris comencin abans que el cicle natural dia-nit, com passa amb l'horari d'estiu , augmenten la privació de son i causen efectes negatius en la salut, l'economia i la seguretat humanes. "La UE té el poder de canviar això", afegeix.
El 12 de setembre del 2018, la Comissió Europea va presentar una proposta per eliminar els canvis d'horari i al cap d'uns mesos la va traslladar al Consell Europeu i al Parlament Europeu , però en els darrers anys no s'ha avançat més en aquest debat al voltant a aquesta mesura ni s'ha consensuat en quin dels dos horaris hauria de romandre de manera permanent, si a l'estiu o el d'hivern. De moment, tampoc no s'ha adoptat cap termini encara per prendre una decisió i, per tant, el sistema actual continua vigent.
Història del canvi d'hora
El canvi d'hora, també conegut com a horari d'estiu i horari d'hivern, és una pràctica que consisteix a avançar els rellotges durant els mesos de més llum diürna perquè les tardes tinguin més llum. D'aquesta manera, es pretén estalviar energia en reduir la necessitat d'il·luminació artificial i es vol aprofitar millor la llum solar. Encara que aquesta pràctica és àmpliament coneguda i aplicada a moltes parts del món, la seva història, eficàcia i acceptació varien considerablement.
La idea d'ajustar l'horari per aprofitar millor les hores de llum solar es remunta a segles enrere, però no es va implementar formalment fins al segle XX. Un precursor d'aquesta idea va ser Benjamin Franklin, que el 1784, durant la seva estada a París, va suggerir que les persones podrien economitzar espelmes aixecant-se d'hora per utilitzar la llum solar matutina. Tot i això, la seva proposta es va prendre més com una observació jocosa que com un pla a implementar.
La proposta seria més propera al que avui coneixem com a canvi d'hora s'atribueix a George Vernon Hudson, un entomòleg neozelandès, que el 1895 va presentar una idea per ajustar el rellotge als mesos d'estiu per tenir més hores de llum durant la tarda. Encara que la seva idea va generar cert interès, no es va implementar immediatament.
La primera implementació oficial del canvi d'hora va tenir lloc durant la Primera Guerra Mundial. Alemanya i els seus aliats van adoptar aquesta mesura el 1916 per estalviar carbó durant el conflicte bèl·lic. Aviat, altres països involucrats a la guerra, inclosos el Regne Unit i els Estats Units, van adoptar mesures similars.