La Sindicatura de Greuges de Barcelona demana "abordar les causes estructurals" del top manta i "evitar les polítiques reactives que estigmatitzen" el col·lectiu. En un comunicat, la institució diu que l'actuació municipal "no és suficient per garantir els drets humans de proximitat" de les persones que exerceixen la venda ambulant irregular i afirma que les polítiques que s'estan aplicant "contribueixen encara més a estigmatitzar les persones venedores, així com a cronificar la situació d'exclusió”.
Alhora, ha subratllat que el col·lectiu de venedors "en cap cas" suposa un problema d'ordre públic vinculat a la inseguretat ciutadana. Al comunicat, la Sindicatura informa que ha traslladat una sèrie de recomanacions a l'Ajuntament de Barcelona, entre elles la promoció d'una taula amb representació de tots els actors de la ciutat per abordar la venda ambulant "des de tots els àmbits"; elaborar un cens de les persones que practiquin la venda irregular; reactivar els programes adreçats a “intervenir de forma integral” la situació de les persones; o explorar noves vies per fomentar la feina entre el col·lectiu.
La Sindicatura alerta al text que el percentatge de pagament de les denúncies és d'un 3,46%, unes dades "que denoten la manca d'eficàcia de l'aplicació del procediment sancionador". "La gestió actual no es planteja ni ha engegat instruments i mesures específiques per abordar les causes estructurals i combatre les vulnerabilitats socials derivades de l'exclusió administrativa, ni per facilitar oportunitats laborals al col·lectiu", reitera.
Segons defensen, en el fenomen de la venda ambulant no autoritzada "no es poden obviar les limitacions competencials" de l'Administració local per regular aquest fenomen i incidir sobre les causes principals que col·loquen les persones venedores en una situació d'exclusió social.
"És del tot necessari abordar el fenomen en la seva especificitat amb una bona coordinació multinivell i multisectorial de totes les administracions públiques implicades", ha manifestat el síndic de greuges de Barcelona, David Bondia. Tot i això, la Sindicatura reafirma que l'abordatge de la venda ambulant irregular no es pot fer "únicament" des de l'òptica punitiva per l'ocupació de l'espai públic, "perquè aquesta només agreuja la situació".
"Necessàriament, ha de passar per la implementació d'instruments i mesures més àmplies i coordinades entre les diverses administracions públiques, ja que serà la manera de poder posar fi a aquesta situació de marginació i deshumanització del col·lectiu".
Unes paraules que han generat molta polèmica ja que es considera que generen un 'efecte crida' i que a més donen via lliure cap a la competència deslleial envers els comerciants que paguen els seus impostos i venen marques i productes dins del circuit legal.