Muntatge amb una imatge de Sílvia Orriols, Carles Puigdemont i Salvador Illa. De fons, lleugerament difuminada, imatge de l'exterior del Parlament

El Parlament inicia avui la XV Legislatura amb múltiples incògnites sobre la Mesa

La sessió constitutiva d’aquesta tarda estarà marcada per la incertesa sobre la composició de la Mesa i qui la presidirà

El Parlament de Catalunya donarà avui el tret de sortida a la seva XV Legislatura enmig d'un ambient de tensió i d’incertesa política. La sessió constitutiva prevista per aquesta tarda a les quatre al Palau del Parc de la Ciutadella serà decisiva per determinar la composició de la Mesa del Parlament, una qüestió que influirà de manera significativa en l'equilibri de poder dels propers anys. 

Diverses aliances estan sobre la taula, incloent-hi una majoria independentista formada per Junts per Catalunya (Junts), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), la CUP i Aliança Catalana, o un pacte entre el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), ERC i els Comuns.

Una de les principals qüestions és qui assumirà la presidència de la Mesa del Parlament. Jordi Turull, secretari general de Junts, ha expressat confiança en un acord que faciliti votar a tots els diputats, incloent aquells que es troben a l’exili, després de l'anul·lació del vot telemàtic de Lluís Puig per part del Tribunal Constitucional la setmana passada.

Quin és el procediment?

El procediment establert pel Reglament inclou la formació de la Mesa d'Edat, la juramentació dels diputats, i la votació per escollir la nova Mesa del Parlament. També un document de Tolerància Zero del qual en vam parlar en una informació anterior.

La Mesa d'Edat estarà formada per Agustí Colomines (Junts), Júlia Calvet (Vox) i Mar Besses (ERC). Aquest òrgan temporal tindrà la responsabilitat inicial fins a l'elecció de la nova Mesa. I aquí és on rauen les incògnites que planen sobre la nova legislatura, incloent-hi la composició final de la Mesa, la investidura del president i el possible retorn de Carles Puigdemont.

Les negociacions entre ERC i Junts són cabdals per mantenir el control independentista de la Mesa, mentre que la CUP genera tensions amb la proposta de Laia Estrada per a la presidència segons ha informat El Triangle, que estaria experimentant una crisi interna generant divergències dins del partit sobre l'estratègia a seguir.

Aquesta situació afegeix una capa addicional de complexitat a les negociacions polítiques en curs. També hem sabut fa poques hores mitjançant 8tv.cat que el PP s’hauria ofert a Salvador Illa per evitar una majoria independentista a la Mesa del Parlament que avui s’ha d’escollir. 

Els vots d'Aliança Catalana podrien ser clau

En aquest context, Sílvia Orriols, líder d'Aliança Catalana, que irromp al Parlament de la mà de Ramon Abad, ha manifestat el seu suport al vot telemàtic dels exiliats argumentant que aquesta decisió garantirà una configuració justa i representativa de la Mesa, alineada amb les preferències dels votants.

Sílvia Orriols, líder d'Aliança Catalana, amb els dos escons obtinguts aquestes darreres eleccions, tindrà un paper clau, degut a l'equilibri de forces entre els blocs independentista i constitucionalista, on els vots d'Aliança Catalana podrien ser decisius per determinar la balança en pro dels primers.