Bar Bauma, a Barcelona

Catalanofòbia contra una clienta a un bar de Barcelona: “No quiero hablar catalán”

Creixen les actituds espanyolistes a la capital catalana

No és cap novetat. No és un fet aïllat. Malauradament, cada dia hi ha més denúncies de catalans i catalanes que denuncien casos de catalanofòbia. Expliquen que són convidats a parlar en castellà i que els qüestionen que utilitzin el català. No hi ha cap país al món que els seus ciutadans no puguin viure plenament en la seva llengua. Només passa aquí. 

Passa a la sanitat pública, a l'administració, a l'hosteleria. A 10 milions de parlants repartits en quatre estats diferents no se'ls respecten els drets lingüístics i no poden viure en llibertat. L'últim testimoni el trobem en un bar de Barcelona. El Bauma. Està situat a l'Eixample dreta de Barcelona, concretament, al carrer Roger de Llúria, 124, a l'alçada de l'Avinguda Diagonal. 

La usuària de la xarxa social X, Carme de Gràcia, ha explicat què li ha passat després de ser una clienta habitual d'aquest establiment: "la cambrera amb qui sempre he parlat en Català ara que he vingut a fer el tallat i a felicitar-los pels canvis no vol parlar Català perquè està rodejada de castellans. Li he insistit i m’ha dit que no farà". 

Els comentaris no s'han fet esperar i els altres usuaris li han recomanat que demani el llibre de reclamacions i posi una queixa a consum, a més de posar una ressenya negativa al Google. Tots ells recomanen no tornar-hi. Consideren que els catalans no han de consumir en locals on no són benvinguts.

Segons la versió de la clienta, sorprén l'actitud de la cambrera que no ha mantingut el català. Explica la testimoni que en altres ocasions havia parlat amb aquesta noia en català. Tot i això, aquesta ara s'hauria negat a emprar la nostra llengua "perquè hi ha molts clients" que no parlen en català, com si les preferències lingüístiques dels altres usuaris fossin un argument per canviar la teva manera de comunicar-te. 

Versió del restaurant Bauma

Aquest diari demana disculpes sinceres perquè no havia contrastat abans l'opinió del restaurant i l'ha preguntat amb posterioritat a la publicació de la notícia. Una vegada hem parlat amb la direcció, aquesta ens ha explicat que la clienta en qüestió va demanar únicament un tallat i volia allargar més del compte la seva estada al local. Els cambrers necessitaven preparar la sala pel servei de dinar i li van demanar, de manera educada, que abandonés l'establiment per no perjudicar els altres clients. Hauria estat aleshores quan la clienta no s'ho va prendre bé i va publicar una piulada a la xarxa social X que, segons la direcció del restaurant, no s'ajusta a la realitat. 

Bar Bauma: carrer Roger de Llúria 124 de 08037 de Barcelona

S'hi poden menjar diferents tapes, des de les versions més tradicionals com les patates braves, croquetes, calamars a l'andalusa i embotits, fins a tapes més elaborades i adaptades als nous temps, com carpaccios, tàrtars, hummus, entre d'altres.

De moment, tot i els consells dels usuaris de Twitter, encara no hi ha ressenyes negatives a la xarxa social X explicant què ha passat i advertint als altres usuaris de què es trobaran una vegada decideixin entrar per la porta d'aquest local.