Imatge d'un tot terreny allunyant-se a una carretera coberta de neu

Arriba un fort canvi de temps a aquestes zones de Catalunya: Activat el Neucat

Ho acaba d'anunciar Protecció Civil de Catalunya

Protecció Civil ha activitat la fase d'alerta del Pla Especial d'Emergències per nevades a Catalunya (Neucat) per la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de nevades al Pirineu i Preperineu amb precipitacions abundants a la zona de Lleida. Es preveu que dissabte hi hagi nevades a l'Alt Urgell, l'Alta Ribagorça, el Berguedà, la Cerdanya, la Noguera, els Pallars Jussà i Sobirà, el Ripollès , el Solsonès i la Val d'Aran on es podrien acumular més de 20 centímetres a partir dels 1.300 metres i acumulacions de 10 a 900 metres.

També podria nevar de manera puntual al voltant dels 600 metres. Un primer episodi de nevades ja ha obligat a circular amb cadenes en una desena de carreteres de la demarcació de Lleida. Protecció Civil recomana fer seguiment de les previsions meteorològiques en les properes hores, i consultar l'estat del trànsit abans de fer qualsevol desplaçament per les zones que es poden veure afectades per la nevada.

Es demana portar el vehicle equipat amb cadenes i extremar-ne la prudència. Segons el Servei Català del Trànsit les nevades de la matinada passada han deixat afectacions a la LV-5222, LV-5223, LV-5224. LV-5225, i LV-5223a a Sort, i la LV-5004 a Espot. També la LV-5131 entre Sort i Soriguera, al Pallars Sobirà. A l'Alta Ribagorça, la LV-5212 al Pont de Suert, i la L-502 a la Vall de Boí, ia l'Alt Urgell, la LV-5134 a les Valls d'Aguilar. El transport escolar a aquestes comarques s'ha vist afectat per les males condicions en aquestes vies.

Episodi de mala mar

Protecció Civil també ha emès una Prealerta del Procicat en situació de fort onatge. Segons l'SMC es preveu que a partir de dissabte al matí comenci un episodi d'onades de més de 2,5 metres de component sud amb notable mar de fons, que afectarà tot el litoral català amb especial incidència a la zona compresa entre el Barcelonès i el Gironès, on es preveuen fortes ratxes de vent. Protecció Civil ha demanat extremar les precaucions al front marítim a causa del fort onatge i tenir molta cura a les zones portuàries, espigons i en les activitats que es facin a prop de la costa.

També demana evitar anar a fer fotografies o mirar com trenquen les onades per evitar perills.

Avís per acumulació de pluja

D'altra banda, Protecció Civil recomana extremar les precaucions a les activitats a l'aire lliure a la zona del Montseny dissabte, on les previsions meteorològiques indiquen precipitacions que poden deixar acumulacions d'aigua superiors als 100 litres per metre quadrat en 24 hores.