Una parella de persones grans somrient mentre estan assegudes en un esdeveniment.

Mor Marta Ferrusola als 89 anys

Va compaginar la faceta de primera dama amb la d'empresària

L'empresària Marta Ferrusola, esposa de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, ha mort aquest dilluns als 89 anys, segons ha pogut confirmar l'ACN de fonts pròximes a la família. Filla de Josep Ferrusola i de Carme Lladós, es va casar amb Pujol el 1956 i va tenir set fills.

Va ser primera dama de Catalunya durant els 23 anys de mandat del seu espòs, durant els quals va ocupar càrrecs honorífics i representatius en entitats de caràcter benèfic.

En la faceta d'empresària va crear l'empresa de jardineria Hidroplant amb l'esposa de l'empresari Carles Sumarroca, amic personal de Pujol. Des del 2017 estava investigada en el marc de l'anomenat cas Pujol de presumpta corrupció al costat del seu home i d'algun dels seus fills.

Un home gran amb vestit i corbata sosté les ulleres a la mà davant d'un fons amb art abstracte en blanc i negre.
Jordi Pujol | ACN

Una vida molt lligada a Catalunya

Marta Ferrusola i Lladós (Barcelona, 25 de juny de 1935) és una empresària i activista catalana, coneguda principalment per ser l'esposa de Jordi Pujol, expresident de la Generalitat de Catalunya. Nascuda en una família de classe mitjana, es va formar com a comptable i va treballar en el negoci familiar abans de casar-se amb Jordi Pujol el 1956. La parella va tenir set fills: Jordi, Marta, Josep, Pere, Oriol, Mireia i Oleguer.

Durant el llarg mandat del seu marit com a president de la Generalitat (1980-2003), Marta Ferrusola va jugar un paper destacat com a primera dama de Catalunya, donant suport al seu marit i participant en diverses activitats socials i culturals. Tot i que no va ocupar càrrecs polítics oficials, la seva influència en l'esfera pública i la seva participació activa en la vida política catalana van ser significatives.

Ferrusola també ha estat una figura controvertida. El seu nom ha estat implicat en diversos casos judicials relacionats amb suposades irregularitats financeres i corrupció. El 2014, Jordi Pujol va confessar haver ocultat una herència milionària a l'estranger, fet que va provocar una sèrie d'investigacions sobre la fortuna familiar. Marta Ferrusola va ser investigada juntament amb diversos dels seus fills per la seva presumpta implicació en aquests casos.

Al llarg dels anys, Ferrusola ha mantingut un perfil públic, tot i que ha preferit mantenir-se allunyada dels focus mediàtics en comparació amb altres membres de la seva família. La seva vida i el seu llegat estan indissolublement lligats a la figura de Jordi Pujol i a la història política recent de Catalunya.

La seva trajectòria, marcada per la influència i la controvèrsia, reflecteix tant la seva dedicació a la causa catalana com les ombres que han acompanyat la família Pujol en les últimes dècades.