La CUP proposa a la Mesa que els tres càrrecs del grup mixt siguin per al seu partit tot i preveure que l'òrgan del Parlament, tot i la seva disconformitat, acabarà repartint d'una forma proporcional els tres càrrecs atorgant el portaveu a Aliança Catalana. Ara mateix els 4 diputats de la CUP i els 2 del partit nacionalista comparteixen espai al grup mixt. Una situació que està previst que canviï amb la modificació del reglament impulsada per PSC, Junts, ERC, Comuns i CUP, i que previsiblement s'aprovarà al ple del 25 de juliol. La CUP ha registrat la seva proposta perquè Laia Estrada tingui la presidència; Dani Cornellà exerceixi de portaveu i Laure Vega de portaveu adjunta.
Segons explica la CUP a l'ACN, la Mesa del Parlament ha reclamat als sis diputats que formen part del grup mixt que facin la distribució dels tres càrrecs que els pertoquen. Tot i la proposta que han registrat, els anticapitalistes donen per fet que els dos diputats d'Aliança Catalana tindran un portaveu "en el moment que el demanin ja que per usos i costums poden preveure que la Mesa els hi cedirà". En cas que el partit de Sílvia Orriols tingui un portaveu entrarà a formar part de la Junta de Portaveus que decideix, entre altres qüestions, l'ordre del dia dels plens del Parlament.
Possibles eleccions el proper 13 d'octubre
Si finalment no hi ha un acord d'investidura abans del 25 de juliol, els catalans hauran de tornar a anar a les urnes el proper 13 d'octubre. Les possibilitats passen per formar un tripartit d'esquerres entre el PSC, l'ER i el Comuns o un tripartit processista amb l'abstenció del PSC, una mica poc probable perquè seria molt perjudicial per a Pedro Sánchez a Madrid.
Els moviments organitzatius de la CUP al Parlament, amb el vistiplau de PSC, ER i Comuns, fan pensar que els antisistema estan preparant i organitzant la legislatura a llarg termini, cosa que podria donar a entendre que el tercer tripartit és més a prop que mai.