Una dona parlant davant de diversos micròfons en un saló d'assemblees amb seients vermells i columnes de marbre.

Així seran els canvis al Reglament del Parlament que beneficien la CUP

La Mesa admet a tràmit la reforma del Reglament presentada pel PSC-Units, Junts, ERC, Comuns i la CUP

La Mesa ha admès a tràmit aquest matí la proposta de reforma del Reglament presentada divendres pel PSC-Units, Junts, ERC, Comuns i la CUP, proposta que aquests grups demanen que es tramiti pel procediment exprés de lectura única.

La Mesa proposarà a la Junta de Portaveus, que es reunirà la setmana que ve, que el Ple faci l'11 de juliol el debat i la votació sobre la tramitació en lectura única i que un cop acordada la tramitació per aquest procediment obri el termini de presentació d'esmenes perquè el debat i la votació finals de la proposta es pugui fer en un ple el 25 de juliol.

Gràcies a aquest moviment,  la CUP no compartirà grup mixt amb Aliança Catalana i tindrà grup propi. D'aquesta manera, queda clara la pinça de PSC, Junts, ERC, Comuns i CUP contra el partit de Sílvia Orriols, a qui intentaran fer un cordó sanitari durant tota la legislatura.

Elecció dels senadors que han de representar la Generalitat

El mateix dia 25, si així ho acorda la Junta de Portaveus, es farà també la sessió plenària específica per designar els senadors que han de representar la Generalitat, que s'elegeixen al començament de cada legislatura.

Abans, la Mesa, d'acord amb la Junta de Portaveus, haurà d'acordar el repartiment proporcional entre els grups parlamentaris dels vuit senadors que correspon designar al Parlament. Els grups hauran de fer la seva proposta de candidats, i abans que la proposta se sotmeti a la votació del Ple la Comissió de l'Estatut dels Diputats haurà de dictaminar si els candidats compleixen els requisits per ser elegits.

Constitució de comissions

La Mesa també ha acordat en la reunió d'avui que el dimecres 17 de juliol al matí es constitueixin les primeres vuit comissions de la quinzena legislatura, que seran les creades per llei o pel reglament.

Així, es constituiran les comissions del Reglament, la de Peticions, la de l'Estatut dels Diputats, la de Matèries Secretes i Reservades, la de Consolidació de Textos Normatius, la de Control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, la del Síndic de Greuges i la de la Sindicatura de Comptes. Les sessions constitutives es faran a partir de les deu del matí, i Josep Rull les presidirà totes vuit.

Homenatge a Joan Rigol

La Mesa també ha acordat en la reunió d'aquest matí fer el 23 de juliol a la tarda un acte institucional d'homenatge a Joan Rigol, president del Parlament del 1999 al 2003 mort el 7 de maig.

Candidat a magistrat del Tribunal Constitucional

Finalment, la Mesa ha vist avui també l'escrit del president del Senat, Pedro Rollán, en què comunica al Parlament, i a la resta de cambres legislatives autonòmiques, l'obertura d'un nou termini, que acaba l'11 de juliol, per presentar un candidat a magistrat del Tribunal Constitucional per ocupar la vacant d'Alfredo Montoya, que va renunciar al càrrec el 2022.

El màxim òrgan de govern de la cambra ha acordat que la proposta que faci el Parlament la debati i voti el Ple en la sessió de l'11 de juliol.