Josep Rull sortint del Parlament

Josep Rull, nou president del Parlament en una sessió marcada per la desobediència

Fracassa l'intent dels socialistes de fer-se amb el control de la Mesa

La sessió constitutiva de la XV Legislatura del Parlament de Catalunya ha començat amb un minut de silenci en memòria de l'expresident del Parlament Joan Rigol, recentment traspassat. La sessió ha estat marcada per diversos esdeveniments significatius i controvertits.

Sílvia Orriols, líder d'Aliança Catalana, ha accedit a l'hemicicle portant la barretina del seu avi, un gest simbòlic que ha cridat l'atenció dels presents. La sessió ha començat amb  Agustí Colomines, president de la Mesa d'Edat, fent un elogi de la democràcia en un discurs de 15 minuts on ha criticat durament els jutges espanyols.

Una de les decisions més polèmiques ha estat l'acceptació del vot telemàtic de Lluís Puig i Carles Puigdemont per part de la Mesa d'Edat. Aquesta decisió ha estat censurada pel PP, que juntament amb Vox ha anunciat un recurs d'empara al Tribunal Constitucional contra Colomines i Mar Besses per presumpta prevaricació i desobediència.

Taula del Parlament
Mesa del Parlament | Parlament de Catalunya

En la segona votació, Josep Rull ha estat escollit president del Parlament gràcies als vots de Junts, ERC i la CUP. D'altra banda, Sílvia Orriols i Ramon Abad, d'Aliança Catalana, han votat nul, introduint una papereta amb la inscripció "ESTAT CATALÀ".

Les vicepresidències del Parlament han recaigut en Raquel Sans, d'ERC, i David Pérez, del PSC. Un cop votades les secretaries, els càrrecs han estat assignats a Glòria Freixa (Junts), Juli Fernández (ERC), Rosa Maria Ibarra (PSC) i Judith Alcalá (PSC).

Primer discurs del Molt Honorable President del Parlament

El discurs de Josep Rull com a nou Molt Honorable President del Parlament ha estat un moment destacat de la jornada. En el seu parlament, Rull ha reivindicat el discurs de Pau Casals a l'Assemblea General de les Nacions Unides, adoptant un posicionament marcadament autonomista. Ha recordat la inviolabilitat dels diputats en l'exercici de les seves funcions i ha exigit que aquesta sigui la legislatura del català, alertant sobre el perill de minorizació de la llengua. La sessió ha culminat amb tot l'hemicicle cantant "Els Segadors".

Josep Rull al Parlament
Josep Rull al Parlament | ACN

La sessió d'avui ha evidenciat la incapacitat del PSC i Salvador Illa per fer-se amb el control de la Mesa del Parlament tot i haver guanyat les eleccions per àmplia majoria. Això demostra les complexitats i tensions que definiran aquesta nova legislatura al Parlament de Catalunya, la quinzena, que s'ha iniciat avui desobeïnt el Tribunal Constitucional.

Ignacio Garriga al Parlament
Ignacio Garriga al Parlament | Ruben Novoa