Muntatge amb imatge d'un empresari lamentant-se. A la cantonada superior esquerra, dins d'un cercle i difuminada, imatge de l'empresa referenciada a la notícia

Una important empresa catalana en risc d´entrar en concurs de creditors

Els fons inversors al grup rebutgen els comptes auditats

Holaluz va perdre 26 milions d'euros el 2023, segons els comptes publicats aquest dimecres a la BME Growth. Així, la companyia energètica va multiplicar per cinc les pèrdues, després de registrar uns números vermells de 5 milions d'euros l'any passat. La setmana passada Holaluz va confirmar que està negociant una operació de finançament valorada en 21 milions d'euros, dels quals 10 provendrien de l'Institut Català de Finances (ICF).

Tot i això, al seu informe de gestió, Holaluz admet que si la negociació fracassa, el consell d'administració ha aprovat l'opció d'un preconcurs de creditors. El deute consolidat d'Holaluz a finals d'any era de 58,8 milions d'euros. Els fons inversors al grup, Axon i Geroa, han rebutjat els comptes. La negociació de la línia de finançament inclou l'ICF, però també l'empresa pública Avançsa, que aportaria 3 milions, diverses 'family offices' catalans i una línia de capital de sis milions més que només es faria servir en cas “necessari” .

"En cas de no materialitzar-se el finançament descrit, el consell d'administració de la societat dominant ha aprovat com a via subsidiària, i només en aquest cas, la presentació d'un preconcurs de creditors", assenyala Holaluz a l'informe de gestió. La companyia afronta les pèrdues, sobretot, pels mals números del primer trimestre del 2023 , que fonts de l'empresa indiquen que han llastat tot l'any però s'han aconseguit revertir.

Canvi de tendència que obre una porta a l'esperança

De fet, Holaluz afirma que en els dotze últims mesos naturals s'ha notat un "canvi de tendència". Així, el primer trimestre de l'any passat, la facturació va caure un 33%, fins a 616,6 milions d'euros, principalment per la caiguda de preus de l'energia i la fi de les subvencions dels fons Next Generation . Des d'aleshores, Holaluz defensa que ha impulsat una estratègia per “optimitzar” processos, reduint un 23% els costos operatius. De fet, l'energètica va tancar a finals d'any un ERO per reduir plantilla.

Al conjunt de l'exercici, el volum de facturació va tancar en 614,6 milions d'euros, un 33% menys respecte als 919,8 del 2022, mentre que l'EBITDA va ser de 4,3 milions.