El CEO de l'empresa de què parla la notícia sent entrevistat per l'ACN

La història de superació de l'empresa catalana que triomfa al Mobile

Rubén Bonet, cofundador i CEO de la companyia en dóna tots els detalls

Fa 25 anys Rubén Bonet i Carles Puente, fundadors de Fractus van idear una tecnologia que els ha portat a enfrontar-se i guanyar als tribunals gegants tecnològics com Samsung. Tenen més de 100 patents, van pensar que al camp de la telefonia mòbil hi havia molt de camí per recórrer i són els responsables que els mòbils actuals tinguin l'antena integrada.

Així ho explica Bonet en una entrevista amb l'ACN, on repassa la trajectòria de la companyia des de la seva creació com a spin-off de la UPC fins a l'actualitat. Bonet celebra l'evolució de l'ecosistema emprenedor català els darrers vint anys i assegura que fires com l'MWC han suposat un "canvi substancial". "Nosaltres vam haver d'entrar a tot arreu a bec i pala", explica. "Ara ja hi ha molts camins que estan marcats i es tracta de seguir-los", assegura. "Quan vam començar el capital que ens va arribar no era català ni espanyol, perquè aquí no n'hi havia", afegeix.

En aquesta línia, revela que van haver d'anar a buscar finançament a Londres per tirar endavant la seva aposta. "Des del principi vam voler muntar un projecte gran", indica. Tot i això, Bonet també fa autocrítica de l'ecosistema d'empreses emergents català i defensa que és necessària "més ambició internacional" perquè les companyies confiïn que la tecnologia d'aquí "pot arribar a tothom".

"Fa uns anys no acabàvem de creure que fóssim capaços d'exportar tecnologia tan disruptiva, pensàvem que això era una cosa que feien altres indrets del món", opina. "I aquí tenim una tecnologia capaç de triomfar i hem de creure que ho podem fer, tenim les eines", afirma.

Apostar per tecnologia d'antenes

Si escau ho van fiar tot en la tecnologia d'antenes i va resultar ser una aposta "guanyadora". Així, quan Bonet i Puente van començar els telèfons mòbils tenien antenes extraïbles i encara no es parlava dels smartphones tal com es coneixen actualment. "Vam saber trobar la tecnologia que és important avui dia", admet el cofundador de Fractus. "Va visualitzar que calia que les antenes fossin més petites i integrades i vam posicionar la nostra tecnologia per ocupar aquest espai", explica.

El 1999 Fractus, amb seu a Sant Cugat del Vallès, ja va registrar la seva primera patent i va obrir dues fàbriques a Àsia. Al principi es dedicava a la fabricació de les antenes, però el 2009 va fer un canvi de model de negoci, es va centrar en les llicències tecnològiques i va tancar les dues plantes asiàtiques. La seva trajectòria inclou acords amb Apple o Motorola, entre d'altres, i la internacionalització va ser tan gran que fins i tot la multinacional sud-coreana Samsung va haver d'indemnitzar la firma catalana amb 23 milions de dòlars el 2011 per una infracció de patents.

Actualment Fractus té 25 treballadors a la seu vallesana i una trentena de col·laboradors internacionals. "Des d'aquí cobrim els mercats de tot el món, sobretot els Estats Units, Europa i Àsia", detalla Bonet.

L'Internet de les coses

El cofundador de Fractus avança que actualment tenen la mirada posada a l'anomenat internet de les coses, és a dir, els diferents dispositius quotidians que estan connectats a internet (alarmes, contenidors, dispositius mèdics, electrodomèstics...) perquè creuen que “hi ha molt camí per recórrer". "On hi ha connectivitat fa falta una antena i aquesta és la nostra aposta", ressalta Bonet.

"Hi ha molts elements que no són mòbils i que tenen necessitat de connectivitat, aquí és on la tecnologia de Fractus pot ser diferencial i té coses per aportar", apunta. Després de tot, Bonet és també conscient de la dificultat de l'èxit a l'ecosistema tecnològic. "Per triomfar al món 'deeptech' cal que moltes coses et surtin bé i poques malament, que és el repte important", sentencia.