Muntatge amb una imatge d'una sala de cinema fons i en primer terme, en relleu, la protagonista de la pel·lícula referenciada a la notícia

La Gran Pel·lícula de TV3 del 6 de març: Una icona feminista per celebrar el 8M

TV3 prepara una programació especial durant la setmana del 8M

"The Glorias" és una pel·lícula biogràfica que narra la vida de Glòria Steinem, una de les figures més prominents i revolucionàries del moviment feminista als Estats Units. Dirigida per Julie Taymor, coneguda pel seu treball en pel·lícules com "Frida" i l'adaptació teatral de "El Rey León", la pel·lícula es basa en les memòries de Steinem, "My Life on the Road", oferint un cop d'ull íntim i profund a la seva vida, des de la infantesa fins a la seva adultesa, i com es va convertir en símbol de la lluita per la igualtat de gènere.

Aquesta és la pel·lícula que proposa TV3 per a aquest dimecres que ve al seu espai 'La Gran Pel·lícula'. Un espai que habitualment s'emet divendres però que temporalment passa als dimecres. Eufòria, el concurs musical que va començar l'1 de març, és prioritat per a la nit dels divendres.

Argument

The Glorias es desplega a través d'una narrativa no lineal que entrellaça diferents etapes de la vida de Gloria Steinem, interpretada per quatre actrius diferents que representen diversos moments de la seva existència. Julianne Moore i Alicia Vikander assumeixen el paper de Steinem en els anys d'adultesa i joventut, respectivament, mentre que Lulu Wilson i Ryan Kiera Armstrong retraten Glòria en la seva infància i adolescència. Aquesta elecció estilística permet connectar l'audiència profundament amb les experiències que van formar les conviccions i el caràcter de Steinem.

La pel·lícula abraça des dels viatges en carretera amb el seu pare, un venedor ambulant que va infondre-hi l'amor per la llibertat i l'aventura, fins a la seva participació en importants esdeveniments del moviment feminista, com la fundació de la revista "Ms." i el paper en la lluita per l'Esmena d'Igualtat de Drets. A través dels seus viatges, tant físics com personals, Steinem es troba amb una diversitat de dones, les històries i lluites de les quals enriqueixen la seva entesa del feminisme i la justícia social.

The Glorias - Trailer español

Qui és Gloria Steinem?

Gloria Steinem, nascuda el 25 de març de 1934, és una escriptora, oradora, activista política i feminista nord-americana que es va convertir en una veu líder del moviment feminista a la dècada de 1960 i 1970. El seu treball com a periodista la va portar a cobrir importants esdeveniments socials, però va ser la seva co-fundació de la revista "Ms." el 1972 el que la va establir com una figura emblemàtica en la lluita pels drets de la dona. Steinem ha dedicat la seva vida a la lluita per la igualtat, advocant per temes com el dret a l'avortament, la igualtat de gènere al lloc de treball i contra la violència envers les dones.

Elenc principal

Julianne Moore , que interpreta Steinem durant els seus anys de major activisme, és una actriu aclamada per la crítica, coneguda per la seva capacitat per assumir personatges complexos i emocionalment rics. Moore aporta una profunditat i una sensibilitat que captura l'essència de Steinem, presentant-la no sols com una figura pública, sinó també com una persona real, amb els seus propis dubtes i desafiaments.

Alicia Vikander , encarregada d'interpretar una Steinem més jove, ofereix una representació vibrant i captivadora dels primers anys de Glòria com a periodista i activista. Vikander, coneguda pel seu paper a "La noia danesa", entre d'altres, mostra el despertar polític i personal de Steinem amb una barreja de determinació i vulnerabilitat.

Lulu Wilson i Ryan Kiera Armstrong , que interpreten Steinem en la seva infància i adolescència, respectivament, proporcionen una base emocional sòlida per a la història, mostrant com els desafiaments i experiències dels seus primers anys van jugar un paper crucial en la formació dels seus ideals i compromisos futurs.

L'elenc també inclou Bette Midler com a Bella Abzug, una altra figura central del moviment feminista, i Janelle Monáe com a Dorothy Pitman Hughes, co-fundadora de la revista "Ms." amb Steinem. Totes dues actrius aporten actuacions poderoses que destaquen la importància de la col·laboració i l'amistat en la lluita pel canvi social.

On i a quina hora s'emet la Gran Pel·lícula de TV3 de dimecres 6 de març de 2024?

La pel·lícula s'emet a les deu i cinc de la nit i es podrà veure en directe a TV3. És possible que, durant uns dies, estigui disponible a la plataforma 3cat. Té una durada de 141 minuts a més de les pauses publicitàries.

Dia Internacional de la Dona

El Dia Internacional de la Dona, celebrat el 8 de març de cada any, és una data clau per reconèixer i celebrar les contribucions de les dones a la societat, així com per fomentar la igualtat de gènere i reflexionar sobre els desafiaments i les discriminacions que encara enfronten les dones a tot el món. Aquesta data té les seves arrels en la lluita de les dones per la seva participació, en igualtat amb els homes, a la societat i en el seu desenvolupament íntegre com a persones.

Orígens

La commemoració del Dia Internacional de la Dona té els seus orígens al moviment obrer i feminista de finals del segle XIX i principis del segle XX a Amèrica del Nord i Europa. Durant aquest període, les dones van començar a protestar i organitzar-se activament contra les injustícies laborals, la manca de drets polítics i la desigualtat social.

Un dels primers esdeveniments que s'assenyalen com a antecedent del Dia Internacional de la Dona va tenir lloc el 8 de març del 1857, quan un grup de treballadores tèxtils va sortir als carrers de Nova York per protestar per les miserables condicions laborals. No obstant això, és important assenyalar que aquesta narrativa ha estat qüestionada per historiadors, que no han trobat registres directes d'aquest esdeveniment. Més documentat està el fet que, el 8 de març del 1908, dones treballadores de la indústria tèxtil també a Nova York, es van manifestar per millors condicions laborals i el dret al vot.

Consolidació

La idea d´un dia internacional de la dona es va proposar per primera vegada a principis del segle XX. Va ser durant la Segona Conferència Internacional de Dones Socialistes, celebrada a Copenhaguen el 1910, on Clara Zetkin, líder del 'Moviment Internacional de Dones Socialistes', va proposar la creació d'un Dia Internacional de la Dona. La proposta va ser unànimement aprovada per les més de 100 dones de 17 països presents, establint-se com a objectiu la promoció de la igualtat de drets, incloent-hi el sufragi per a les dones.

Reconeixement Internacional

El Dia Internacional de la Dona es va celebrar per primera vegada el 19 de març de 1911 a diversos països europeus. Amb el pas dels anys, la data es va traslladar al 8 de març, i va començar a observar-se a altres països del món. La celebració va anar adoptant un caràcter més global i inclusiu, abordant una àmplia gamma de qüestions relatives als drets de la dona, la igualtat de gènere, i la violència i la discriminació contra les dones.

El 1975, durant l'Any Internacional de la Dona, les Nacions Unides van celebrar oficialment el Dia Internacional de la Dona per primera vegada, donant un nou impuls i reconeixement internacional a aquesta data. Des de llavors, el 8 de març s'ha convertit en una jornada per celebrar els èxits de les dones en diverses esferes , des de la política i l'economia fins a la ciència i les arts, alhora que s'anomena l'atenció sobre les barreres que encara impedeixen assolir la plena igualtat de gènere.

Impacte Actual

Avui dia, el Dia Internacional de la Dona se celebra a tot el món amb esdeveniments, manifestacions, conferències i activitats educatives destinades a promoure la igualtat de gènere i empoderar les dones i les nenes. També és un dia per reflexionar sobre els avenços aconseguits i per reafirmar la necessitat de continuar treballant en l'eliminació de la discriminació de gènere, la violència contra les dones i en la lluita per la igualtat de drets en tots els aspectes de la societat.

La celebració del 8 de març serveix com a recordatori que, malgrat els importants progressos realitzats, encara queda molt de camí per recórrer per aconseguir la igualtat de gènere plena i efectiva. És una oportunitat per unir forces, celebrar la diversitat i la fortalesa de les dones, i reiterar el compromís global amb un futur on totes les persones, sense importar-ne el gènere, puguin viure lliures de discriminació i violència.