Una noia passejant un gos a la zona referenciada a la notícia

El que has de saber si vas amb gossos a aquesta mítica zona de gorgs de Catalunya

També us oferim un vídeo amb una ruta per visitar-les

L'Ajuntament de Campdevànol només permetrà accedir amb mascotes, bàsicament gossos, al gorg de la Cabana, el primer que es troba a la ruta dels 7 gorgs. És un dels canvis que s'incorporen a les ordenances que s'aprovaran al proper ple i que volen millorar la gestió d'aquest entorn natural que cada any rep milers de visitants. Entre els canvis, també hi haurà la venda únicament de les entrades -fins ara es feia presencial- i el cobrament de 10 euros per aparcar a la Font del Querol per vehicle i dia, mesura que ja ha entrat en vigor el cap de setmana.

Segons ha explicat a l'ACN el regidor Joan Carbonell, regidor de Sostenibilitat, s'han modificat les ordenances per sancionar els visitants incívics que reincideixen. Carbonell explica que una de les principals queixes als gorgs és la presència de gossos en moments de molta afluència de visitants, especialment al gorg de la Cabana, que és la primera que es troba des de l'aparcament.

"Es queixaven que hi havia molts gossos que molestaven a l'hora del bany, quan se sacsejaven per exemple", detalla. Per això han decidit concentrar la seva presència en aquest gorg que, a més, és de difícil accés perquè té una baixada molt pronunciada i cal anar ben calçat. La idea és que, aquells que no vulguin coincidir amb les mascotes, optin per anar a altres gorgs i així esponjar una mica més els visitants. Després de la gestió dels darrers anys de l'anterior equip de govern municipal, l'actual vol incorporar de mica en mica alguns canvis.

D'entrada, han apostat per rebaixar les multes d'incivisme i han augmentat el valor de les sancions per als reincidents. "Volem avisar molt, donar segones oportunitats als que no ho sàpiguen però hi ha d'haver un límit", remarca el regidor. Les sancions poden assolir els 700 euros en funció de la gravetat de la falta. Una altra novetat és que es prohibirà fumar a la zona dels gorgs pel risc d'incendi i es farà pagar 10 euros per l'ús de barbacoques de la zona recreativa de la Font del Querol.

La manca de dades reals

Una de les dificultats en la gestió és que no tenen dades reals dels visitants. Durant el 2023 es van vendre més de 35.000 persones tenint en compte les entrades venudes -sobretot de forma presencial a la taquilla de l'aparcament de la Font del Querol- però ja saben que algunes franges del dia no es van comptabilitzar. "No sabem quanta gent ha passat pel torrent, exactament", remarca l'alcalde, Oriol Lázaro.

És per això que aquest any han decidit canalitzar la venda d'entrades només per web -un tiquet val 6 euros, excepte menors de 12 anys i veïns de la zona- i si algun visitant no pot o no sap, se l'ajudarà a fer-ho a el centre d´acollida del visitant que hi ha al´aparcament. La pàgina es renovarà i s'informarà de les normes que cal respectar perquè el visitant tingui clar el que pot fer i el que no.

RUTA 7 GORGS DE CAMPDEVÀNOL (4K) 🟢 Ruta completa + Consejos 📌 (Girona - Cataluña)

I un cop tinguin aquests registres, es decidirà si cal implementar més mesures. "L'objectiu és arribar a un sistema de gestió molt diferent, amb més eficiència de recursos per cuidar l'entorn", assenyala l'alcalde, afegint que això portarà un temps i s'haurà de fer de manera progressiva. "I en el moment en què hi hagi beneficis, reinvertir-los en la protecció i la millora de l'entorn", assenyala. El que s'ha fet aquest any ha estat reforçar la presència d'un treballador a la zona, que també fa tasques de manteniment i recorda als visitants el que està permès i el que no.

Una de les bones notícies és que ha baixat lleugerament l'accidentalitat al gorg de Cabana, un punt de difícil. "S'ha informat que cal anar ben calçat i s'ha fet prevenció, però aquest 2023 l'helicòpter ha hagut de venir sis cops", detalla. Pel que fa a inversions, aquest any invertiran més de 30.000 euros a la zona –es vol instal·lar un lavabo públic, entre altres accions– i es buscaran ajudes amb altres administracions.