Muntatge amb una imatge d'un treballador al seu lloc de treball a l'empresa Nylstar ia la cantonada superior esquerra, una emoticona amb cara d'enuig

Gir en el futur de l'empresa Nylstar de Blanes quan tot semblava solucionat

L'empresa va arribar a tenir més de 4000 treballadors en els millors temps

L'administrador concursal veu insuficient l'única oferta que s'ha presentat per adquirir els terrenys de la tèxtil Nylstar de Blanes (Selva). Segons han informat l'Ajuntament i fonts de la plantilla, durant la darrera reunió de la taula per a la industrialització de la tèxtil, l'administrador ha valorat negativament la proposta d'ACIN Recyling Metals, que preveu engegar una planta de reciclatge. Entre altres, perquè no permetria assecar el deute que arrossega la tèxtil, immersa en ple concurs de creditors, i que puja a uns 15 milions.

En un primer moment, ACIN també preveu subrogar quinze dels 36 contractes actuals. L'Ajuntament de Blanes dóna suport a la plantilla de Nysltar i demana mantenir l'activitat industrial a la zona. L'oferta d'ACIN Recycling Metals, amb seu a Riudarenes (Selva), va ser l'única que es va presentar per adquirir Nylstar. Més concretament, el perímetre de la unitat productiva de la tèxtil. L'empresa gironina, que entre altres recicla, recupera i comercialitza metalls, envasos, cables, bateries i components electrònics, vol instal·lar una planta de reciclatge a la zona.

A més, la proposta d'ACIN s'acompanya d'un projecte industrial que preveu generar 75 llocs de treball i dur a terme una inversió propera als 30 milions d'euros. El comitè de Nylstar, després de sotmetre'l a l'assemblea de treballadors, ja ha fet arribar un informe -en aquest cas, no vinculant- al jutjat mercantil on recolza l'oferta d'ACIN. Però l'administrador concursal, que és qui tutela tot el procés, la veu insuficient.

De fet, segons concreta l'Ajuntament de Blanes en un comunicat, i també van confirmar fonts de la plantilla, durant la darrera reunió de la taula per a la reindustrialització de Nylstar, l'administrador va valorar "negativament" l'oferta econòmica d'ACIN. Entre altres, perquè amb els números a la mà, no permet assecar el deute que arrossega la tèxtil (i que puja a uns 15 MEUR).

Ara, l'Ajuntament de Blanes dóna ple suport a la plantilla i demana que l'oferta d'ACIN tiri endavant per permetre mantenir l'activitat industrial. L'alcalde, Jordi Hernández, s'ha reunit aquesta setmana amb el comitè d'empresa i, posteriorment , ha convocat una junta extraordinària de portaveus (on estan representades totes les forces polítiques del ple).

En aquesta trobada, i de forma unànime, tots els partits de Blanes han donat suport als treballadors. "Estic completament d'acord amb l'oferta que ha presentat ACIN, perquè precisament s'inscriu i es potencia un sector actualment en creixement com el reciclatge", ha afirmat Hernández. I ha afegit: “El nostre interès com a ajuntament és que es mantingui la producció industrial a la zona, i més tenint en compte que ACIN preveu generar 75 llocs de treball i això, en el moment actual, no es pot perdre de vista”.

Compromís de recol·locació

ACIN Recycling Metals no només ha presentat una oferta econòmica per adquirir els terrenys de Nysltar. També ha signat un acord amb el comitè per subrogar contractes i s'ha compromès a recol·locar part de la plantilla que va perdre la feina després que la tèxtil entrés en liquidació. El pacte inclou que, d'entrada, i dins del marc del concurs de creditors, ACIN ja subrogarà quinze dels 36 treballadors que encara manté Nylstar (mantenint-los les condicions socials i econòmiques).

A més, l'empresa de reciclatge es compromet a mantenir l'ocupació laboral per a la resta a partir del primer dia que posi en marxa la planta de reciclatge. Finalment, l'acord preveu que, a l'hora de fer noves contractacions, prioritzarà el personal que es va quedar sense feina des que Nylstar va entrar en concurs. És a dir, des del gener de l'any passat (quan la tèxtil tenia 80 treballadors, que es van anar reduint progressivament). A més, ACIN Recycling Metals també permetrà que els membres actuals del comitè tinguin veu i vot en els processos de selecció.