Visitants de la Fira de l'Oli de les Borges Blanques

Per què ha triomfat la 27a Fira de l'Oli a les Borges Blanques?

Els venedors expliquen la clau de lèxit

Les Borges Blanques viu aquest diumenge la darrera jornada de la 27a Fira de l'Oli. Un certamen que venia marcat per la sequera, una producció inferior i els preus elevats del producte. Tot i això, diferents productors, sobretot els de les Garrigues, preveuen tancar l'edició amb un balanç positiu. La percepció és que els visitants han vingut a buscar un “oli de qualitat” i estan “disposats” a pagar-lo, tal com ha explicat el president de la Cooperativa de la Granadella, Ramon Barrull.

En aquest sentit, altres expositors han celebrat l'assistència de productors d'altres punts del territori així com l'afluència de visitants a la fira, que aquest darrer dia no ha parat de créixer des de l'obertura de portes al Pavelló de l'Oli. Els productors han explicat que la producció d'aquest any ha estat inferior a l'habitual però "prou" per proveir el mercat. Així, Barrull ha indicat que la fira està anant "molt bé" i que els visitants, malgrat trobar cars els preus, "estan disposats a pagar perquè és un producte de qualitat i que és difícil de trobar" en altres llocs.

"Les vendes respecte a altres anys continuen de la mateixa manera. Crec que no hi ha hagut cap ressentiment del públic particular a l'hora de comprar oli d'oliva verge extra", ha conclòs. De fet, Sergi García de Cuadrat Valley de l'Albagés es va mostrar molt satisfet amb el certamen perquè han aconseguit augmentar les vendes respecte a altres edicions. "Hem rebut premis de la fira i hem augmentat molt les vendes. Estem molt contents", ha celebrat. "Quan expliques l'elaboració del producte a la gent, aquesta entén la diferenciació de preus", ha afegit.

La gerent del Raig d'Arbeca dóna una altra de les claus de l'èxit

En la mateixa línia, la gerent del Raig d'Arbeca, Montse Soria, ha afirmat que "la gent ve aquí a buscar un bon oli i és igual si val un preu o un altre". També ha valorat positivament el volum de vendes registrat fins ara, malgrat que la fira ha sumat aquest any nous productors, fins a un total de 39, procedents d'altres punts del país. En aquest sentit, alguns dels nouvinguts han comentat fora de micròfons que els visitants han apostat més pel producte local perquè ja el coneixen i és una referència en comptes de per un de nou, com el seu.

Tot i això, han valorat positivament l'experiència i l'aparador que suposa per al seu oli. Com és habitual, hi ha hagut visitants que només venien a degustar l'oli i d'altres que realment els venien a comprar. Alguns compradors es van desplaçar des d'altres demarcacions catalanes per assistir a la fira i van afirmar que el viatge els va valer la pena per tornar a casa amb "oli d'alta qualitat".

En aquest sentit, part dels productors van coincidir que l'afluència de visitants ha estat considerable al llarg del certamen. Alguns han percebut més que altres anys. Si és així o no, es donarà a conèixer a partir de les 20 h, quan es faci l'acte de cloenda.