Imatge de l'interior del Parlament de Catalunya buit

T'expliquem el Debat de Política General #DPG24

Una oportunitat clau per definir el rumb polític de Catalunya

El Debat de Política General (DPG) és una de les cites més importants durant el període de sessions del Parlament de Catalunya, i aquest any es durà a terme els dies 8, 9 i 10 d'octubre. Aquest debat anual marcarà la fi de l'inici del curs polític i ofereix als grups parlamentaris l'oportunitat de presentar les seves propostes de resolució, que, tot i no ser de compliment obligatori, poden influir en l'agenda política del govern i establir els grans reptes del pròxim any d'aquesta XV Legislatura.

Aquest any, el DPG té un interès especial a causa de la situació de minoritat del govern del president Salvador Illa, que només compta amb 42 diputats dels 135 que conformen la cambra catalana. El seu suport més directe prové dels 6 diputats dels Comuns, però això encara el deixa molt lluny de la majoria absoluta necessària per governar amb comoditat. A més, el debat permetrà veure quin paper jugaran altres formacions, especialment ERC, que encara no ha fet explícit el seu suport al govern.

El desenvolupament del #DPG24

El Debat de Política General segueix una estructura clara. El president de la Generalitat inicia el debat amb una intervenció en què fa balanç de les seves primeres accions de govern i presenta les línies mestres per als mesos vinents. A continuació, els grups parlamentaris prenen la paraula per fer les seves crítiques, propostes i aportar el seu punt de vista sobre l'estat de la política catalana.

Josep Rull al Parlament
Josep Rull | ACN

Els partits poden presentar propostes de resolució, que són iniciatives dirigides a marcar accions concretes que el govern hauria de seguir. Aquestes propostes passen per diverses fases: primer es presenten, després poden ser objecte de debat i esmenes, i finalment s'intenten consensuar a través de transaccions, és a dir, acords entre partits per adaptar o refondre les seves propostes. Un cop conclosa aquesta fase de negociació, les propostes es voten en Ple i les que aconsegueixen la majoria esdevenen resolucions del Parlament.

[WhatsAppGroup]182[/WhatsAppGroup]

Tot i que aquestes resolucions no són vinculants jurídicament, sí que tenen un pes polític considerable, ja que representen una expressió clara de les prioritats de la cambra i poden condicionar l'actuació del govern. El govern d'Illa es veurà obligat a negociar per aconseguir suports en aquestes votacions i evitar així mostrar una imatge de debilitat.

El paper dels partits petits: una oportunitat per a Aliança Catalana

En un Parlament fragmentat com el català, els partits petits poden jugar un paper crucial. Un exemple d'això és Aliança Catalana, que forma part del Grup Mixt. Tot i la seva representació limitada, la capacitat d'influir en les resolucions pot donar a aquests partits una plataforma per promoure les seves prioritats territorials i polítiques. Aliança Catalana, en aquest sentit, podria aprofitar la situació de minoria del govern per negociar resolucions amb altres forces que reflecteixin els seus interessos i aconseguir així més visibilitat i pes en la política catalana.

Una dona parlant en un podi en una sala de reunions amb diverses persones assegudes darrere seu.
Sílvia Orriols al Parlament | Jordi Amela (Aliança Catalana)

En el cas d'Aliança Catalana, que ha centrat bona part del seu discurs en qüestions identitàries i de seguretat

Un repte per a Salvador Illa

Aquest DPG també serà una prova de foc per al govern de Salvador Illa. Tot i que les resolucions que s'aprovin no obliguen legalment el govern, políticament sí que poden marcar el seu rumb. Si el president de la Generalitat aconsegueix el suport necessari, podrà demostrar estabilitat i continuar governant amb una certa tranquil·litat en vistes a poder confeccionar els Pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a 2025. Però si no obté suports suficients, podria trobar-se amb un Parlament que li dificulti la governabilitat en els pròxims mesos o, àdhuc, veure la seva confiança qüestionada.

Home amb ulleres i vestit fosc parlant en un podi de fusta en un entorn formal.
Salvador Illa durant la seva intervenció | ACN

Aquest DPG podria ser una oportunitat per ERC de marcar distància respecte al govern o, per contra, consolidar-se com a soci estable.

L'equilibri de forces al Parlament, les necessitats del govern i les aspiracions dels grups petits com Aliança Catalana marcaran unes jornades clau