Dona asseguda en una taula amb un ordinador portàtil i una ampolla daigua davant seu, parlant en un micròfon.

Aliança Catalana alça la veu al Parlament

Setmana d'intensa activitat parlamentària pels de Sílvia Orriols

Aquesta setmana, Aliança Catalana ha dut a terme una activitat parlamentària intensa al Parlament de Catalunya, destacant en diverses comissions i aprofitant cada espai per defensar els interessos dels seus votants i denunciar les injustícies que, segons afirmen, pateixen. En una roda de premsa celebrada divendres passat, la diputada Sílvia Orriols, acompanyada per Lluís Areny i Jordi Coma, va exposar els punts més rellevants d'aquests darrers dies al Parlament.

Un dels temes més polèmics ha estat la compareixença de la directora del Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) a la Comissió de control, on Aliança Catalana va retreure la manca de visibilitat del seu partit als mitjans públics. Orriols va acusar la CCMA de censurar la seva formació, la qual només apareix en els mitjans amb clau difamatòria i no se'ls dóna veu en debats ni tertúlies.

La resposta de la directora, afirmant que Aliança Catalana "no genera interès públic", va ser qualificada d'escandalosa per Orriols, qui va defensar que el fet d'haver irromput al Parlament amb dos diputats i sense recursos econòmics considerables sí que és d'interès públic. "Els nostres 120.000 votants també contribueixen amb els seus impostos a la CCMA, i és absolutament inacceptable que se'ns silenciï", va declarar la diputada.

Una portàtil oberta mostrant una pàgina web d'un parlament, amb una carpeta d'Aliança Catalana al costat, en una sala de reunions amb diverses persones assegudes al voltant d'una taula.
Membres d'Aliança Catalana durant una comissió del Parlament de Catalunya | Lluís Areny

En relació a la Comissió d'Esports, Aliança Catalana va insistir en la necessitat de reconeixement oficial de les seleccions esportives catalanes, mentre que en relació a la Comissió d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, van denunciar la inseguretat que pateixen els pagesos i ramaders del país. Lluís Areny, secretari de Comunicació del partit, va criticar la manca de mesures per protegir les explotacions agràries i va reclamar més vigilància, càmeres de seguretat i agents especialitzats per combatre els robatoris de fruita, un problema creixent que afecta la productivitat i la cohesió social del territori.

Pel que fa a la Comissió de Cultura, Aliança Catalana va celebrar les noves bonificacions per a concerts en petites sales, tot i que va exigir més claredat en l'aplicació de les mesures per evitar que es quedin en simples anuncis sense impacte real. Alhora, van criticar que la paraula "diversitat" fos la més utilitzada durant les intervencions, mentre que el concepte de "catalanitat" quedava relegat a un segon pla. "Ens preocupa que sota la bandera de la diversitat s'estigui erosionant la nostra identitat", va alertar Areny, reclamant una major protecció i promoció de la cultura catalana.

Jordi Coma posa a lloc ERC i comuns

La Comissió de Recerca i Universitats va ser un altre escenari de polèmica per Aliança Catalana. Jordi Coma, número 2 per Girona va denunciar les declaracions de diputats d'ERC i els Comuns que advocaven per trencar relacions amb Israel i tancar l'oficina diplomàtica catalana a Tel Aviv. Coma va defensar que mantenir aquests lligams és beneficiós per a Catalunya, no només a nivell econòmic, amb més de 2.400 empreses catalanes exportant a Israel, sinó també en l'àmbit de la recerca i la tecnologia, ja que tres universitats israelianes figuren entre les cent millors del món. "En lloc de trencar relacions amb Israel, hauríem de pensar a trencar-les amb Espanya", va sentenciar.

En definitiva, Aliança Catalana ha volgut mostrar aquesta setmana que, malgrat comptar només amb dos diputats, la seva presència al Parlament és un fet tot i els cordons sanitaris i notícies falses difoses sobre suposades campanes. Amb un discurs clar i directe, han denunciat el que consideren greuges en l'ius in officium i han exigit mesures per defensar la identitat, l'economia i la seguretat del país.

S'acosten dies intensos

La setmana vinent promet seguir amb la mateixa intensitat, ja que la formació aliada haurà de fer-se familiar amb el Debat de Política General, el moment més àlgid de l'any a la cambra legislativa catalana i les subsegüents tramitacions parlamentàries adjacents de fins a 8 grups parlamentaris i un govern en minoria: propostes de resolució, esmenes a la totalitat, d'addició, de supressió, i qui, sap, alguna transacció, el que seria vist com una gran victòria per al pinyol parlamentari que lidera el secretari d'Organització del partit, l'incombustible Oriol Gès.