Muntatge amb una imatge amb l'hemicicle del Parlament de fons. A l?esquerra Sílvia Orriols. A la dreta Pere Aragonès. Al centre, dins d'un cercle, Carles Puigdemont

Una estimació amb les dades en brut del CEO situa Aliança Catalana en quarta posició

El dia de les eleccions es podrien produir diverses sorpreses

Queden tot just dues setmanes perquè se celebrin les eleccions al Parlament de Catalunya. Pere Aragonès es va veure obligat a avançar-les després de ser incapaç d'aprovar els pressupostos pel veto dels comuns al projecte del Hard Rock Cafe. L'objectiu de l'encara President de la Generalitat era evitar que el seu partit seguís baixant com pronosticaven totes les enquestes i intentar agafar a contrapeu la resta de partits.

Una estratègia que sembla que no funciona. Tot i que hi ha algunes diferències entre elles, si mirem el global de les enquestes publicades fins ara que marquen una sèrie de tendències. El PSC seria el clar guanyador de les eleccions. Junts seria segon ampliant de mica en mica la distància amb ERC, en tercera posició i amb una clara tendència a la baixa. Si segueix així podrien quedar per sota dels 20 diputats.

En quarta posició se situaria el PP, que podria multiplicar per 3, per 4 o fins i tot per 5 els seus actuals 3 escons. VOX es manté o fins i tot podria baixar lleugerament. Els comuns perden suports i la CUP també té una tendència a la baixa que podria deixar la seva representació en només 3-5 diputats. Finalment, Aliança Catalana entraria al Parlament encara que segons algunes enquestes es podria quedar a les portes.

Sondeig del CEO

Un dels sondejos que s'esperava més és el del CEO (Centre d'Estudis d'Opinió) de la Generalitat de Catalunya, L'equivalent al CIS (Centre d'Investigacions Sociològiques) del Govern espanyol.

Segons la previsió del CEO, el PSC guanyaria les eleccions amb 40-47 diputats mentre que ERC i Junts es disputen el segon lloc. Segons aquesta mateixa enquesta, els republicans comencen la campanya amb un lleuger avantatge i obtindrien entre 31 i 37 escons, davant dels 28-34 de Carles Puigdemont. El PPC (8-12) tindria un fort creixement passant a ser quarta força i aconseguint fins a nou escons més dels 3 que té ara.

Per darrere hi hauria Vox (5-9), la CUP (4-8) i els comuns (3-6). Cs quedaria fora del Parlament. La majoria independentista se situaria en una forquilla entre 63 i 81 escons, comptant els 2 possibles d'Aliança Catalana. Així doncs, podria estar en perill que superés el llindar dels 68 diputats que marca la majoria absoluta

Una estimació amb les dades del CEO estableix un resultat molt diferent

Com totes les enquestes, cal tenir en compte diversos factors. Totes porten cuina i fins i tot en alguns casos la recollida de dades està esbiaixada. Amb les dades en brut, el twitter Filosofia.ETH ha realitzat una estimació amb uns números molt diferents a la que ha fet el CEO. Ja avisa que habitualment la presa de dades sobrerepresenta partits com ERC i el PSC. En qualsevol cas, segons l'estimació de Filosofia.ETH, els socialistes guanyarien les eleccions amb un 23,7% dels vots. Molt a prop els seguiria Junts amb un 21'11% i ERC amb un 20'91%. Aquest cop serien els de Puigdemont els que quedarien davant d'ERC.

Aliança Catalana superaria diversos partits

En escons la igualtat seria màxima ja que el PSC concentra més el vot a la província de Barcelona ia ERC i Junts els resulta més fàcil maximitzar escons a províncies petites. També hi hauria pugna per la quarta posició. PP amb 7'34%, VOX amb 7'08%, Aliança Catalana amb un 6'44% i els comuns amb un 6'22% lluitarien per ella. En escons seria Aliança Catalana qui aconseguiria la quarta posició segons aquesta estimació.

Ciutadans darrere del PACMA

Una mica més lluny quedaria la CUP amb un 4'5% dels vots. El PACMA, amb un 1'29% dels vots, superaria amb claredat Ciutadans. Els de Carrizosa amb prou feines traurien un 0'77% dels vots.