El 13 de març passat, el president de la Generalitat, va anunciar la dissolució del Parlament i la convocatòria d'eleccions autonòmiques per al proper diumenge 12 de maig. Pere Aragonés, que no havia acabat la legislatura i tampoc no s'havia sotmès a una qüestió de confiança tal com va prometre, fa servir la facultat que li atorga l'Estatut de decidir la data dels comicis segons els seus interessos (o segons l'interès general, això ja depèn de si es diu en públic o privat).
La veritat és que les eleccions es convoquen després de l'intent fallit d'aprovar els pressupostos. La pinça entre els autonomistes i la franquícia socialista a Catalunya no va ser suficient i la resta de partits s'hi va oposar. La negativa de Junts, que va veure en aquest pacte interessos estatals (espanyols) en aquest pacte i dels Comuns, que van intentar incloure l'entrada d'Ada Colau al govern municipal de Barcelona, va ser clau perquè els comptes no tiressin endavant. La negativa de CUP, que sempre vol més color verd, del PP, de Ciutadans i de VOX, tampoc no va sorprendre.
Amb la data nova sobre la taula s'obre un nou escenari que pot canviar el tauler de joc. La majoria d'enquestes pronostiquen la irrupció de nous partits polítics, que actualment ja ostenten representació a alguns ajuntaments del país i que passarien a tenir representació nacional. És el cas d´Aliança Catalana, representada per l´actual alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, que podria aconseguir entre zero i tres escons.
Les mateixes enquestes valoren la possibilitat que processisme no superi el llindar de 67 diputats i, per tant, no aconsegueixi la majoria absoluta. La suma de Junts, ERC i CUP no aconseguiria, per tant, 68 o més butaques, de manera que caldria l'abstenció de PSC o Comuns o formar un tripartit format entre Salvador Illa, Pere Aragonès i Jessica Albiach, rememorant el tripartit d'infame record format per José Montilla, Carod Rovira i Joan Saura.
Entrada de Sílvia Orriols
El viceconseller d'Estratègia i Comunicació del Govern i mà dreta de Pere Aragonès, Sergi Sabrià, en declaracions a l'agència EFE ha valorat l'entrada al Parlament de Sílvia Orriols, a qui compara amb VOX, la defineix com a "extrema dreta" i s'esforça a transmetre els suposats perills de la seva arribada. Preguntat pel periodista si acceptarien el seu suport, Sabrià ha deixat clar que “no ho acceptaríem en cap cas”."Amb el feixisme nosaltres no juguem" , ha afegit.
Les paraules no han passat desapercebudes per la mateixa Orriols, que no ha dubtat a contestar-ho de manera contundent, posant-ho al seu lloc per la seva superioritat moral. "Que el partit que ha normalitzat el vel islàmic dins de les nostres institucions i que ha estès la mà a l'imperialisme espanyol a canvi de xavalla, em rebutgi, és un honor".
En un altre tweet, l'actual alcaldessa de Ripoll, s'ha continuat defensant dels atacs d'ERC i ha assegurat que, en una hipotètica investidura, els seus vots no servirien encara que els processistes volguessin, ja que Aliança Catalana mai no recolzaria un règim islamoesquerranista i autonomista.
Altres formacions que pretenen entrar al Parlament
Jordi Graupera i Clara Ponsatí han creat Alhora, un partit amb què pretenen entrar a la política catalana per implementar el seu 'veritable' projecte independentista. L'exconsellera d'educació i el filòsof han aconseguit els avals a les quatre demarcacions catalans i es podran presentar als comicis. Alhora critica les polítiques del President Carles Puigdemont i adverteix els catalans i que si el voten, tornaran a ser enganyats.