L'empresa catalana MeteoSim ha guanyat un concurs del Banc Mundial per a l'Agència Meteorològica de Malawi, segons ha explicat l'empresa en un comunicat. L'objectiu del projecte és implementar un sistema de pronòstic numèric del temps a aquesta república africana, formant en aquest camp els meteoròlegs del país. MeteoSim confia que això contribuirà a una millor gestió d'esdeveniments meteorològics i de recursos i que beneficiarà l'agricultura, la seguretat alimentària, els recursos hídrics i la salut de la població.
Considerat un dels països més pobres del món, Malawi té 21 milions d'habitants, que depenen en bona mesura de l'agricultura. En els darrers anys, el país ha viscut fenòmens extrems d'inundacions i sequeres. "Estem orgullosos d'haver guanyat aquest important concurs del Banc Mundial i de poder col·laborar amb l'Agència Meteorològica de Malawi", va declarar Oriol de Tera, director executiu de MeteoSim. "Estem compromesos a contribuir al desenvolupament del país ia enfortir la seva resiliència davant dels desafiaments climàtics", va afegir.
Fundada el 2003, l'empresa va apostar inicialment per les renovables, sector del qual va sortir després de vendre la seva joint-venture amb l'americana AWS Truepower LLC a Underwriters Laboratories el 2016. En els darrers anys, l'empresa ha enfocat el rumb a proveir solucions en meteorologia i contaminació atmosfèrica a través del model Software as a Service (SaaS). El 2022 va facturar 1,7 milions d'euros amb una plantilla de 17 persones, el 75% dels quals van provenir del SaaS i negoci recurrent. Aquest any, amb 21 treballadors, espera augmentar les vendes fins als 2 milions.
Malawi s'està movent per dinamitzar l'economia i atraure inversors estrangers
En els darrers anys, Malawi ha mostrat un interès creixent a atraure inversions estrangeres directes (IED), oferint un entorn favorable per als inversors. El país permet la IED a gairebé tots els sectors de l'economia, amb poques restriccions quant a propietat, mida de la inversió o font dels fons. A més, els inversors estrangers a Malawi generalment reben el mateix tracte que els nacionals, ja que la constitució del país protegeix la inversió independentment de la nacionalitat.
Els sectors que atrauen més IED a Malawi són l'agricultura, seguida de l'energia i la mineria. Hi ha hagut un interès creixent en projectes d'energia renovable, especialment als sectors solar i hidroelèctric. A més, l'exploració d'elements de terres rares a prop del Llac Malawi també podria atraure noves inversions al sector miner. Altres sectors amb oportunitats d'inversió inclouen agroprocessament, manufactura i turisme.