Una científica treballant al seu laboratori

L'estudi que podria millorar el tractament sobre el càncer de mama

Novetats en el tractament contra el càncer de mama

Tres de cada quatre pacients amb càncer de mama metastàtic podrien ser candidates a rebre una teràpia dirigida, segons un estudi del grup de recerca clínica del càncer a Espanya Solti. Els autors de l'estudi, anomenat Hope, asseguren que la investigació demostra que un 75% de les pacients analitzades presenta alteracions genòmiques al tumor per a les quals hi ha un tractament dirigit potencial, de les quals només un 15% se sabien abans de l'estudi.

El cribratge realitzat per a la feina ha permès multiplicar per cinc la detecció d'alteracions, afirmen les mateixes fonts. D´altra banda, l´estudi també confirma, asseguren, la necessitat d´oferir accés de forma generalitzada a proves de seqüenciació de sang i teixit. El grup de recerca Solti ha presentat els resultats en el marc del congrés de la Societat Europea d´Oncologia Mèdica ESMO 2023. Les dades les ha presentat el director científic del grup, Tomás Pascual, oncòleg mèdic de l´Hospital Clínic de Barcelona, i corresponen a més del 50% de les 600 pacients incloses a l'estudi.

Un pas important però no definitiu

Pascual admet que avui dia no totes aquestes alteracions disposen de tractament dirigit disponible o d'ús generalitzat, però subratlla que el pas que s'ha fet ara és "necessari" per poder arribar a tractar-les. Segons el director científic de Solti, l'estudi ha corroborat que cada tumor és una malaltia diferent i que la seqüenciació és "bàsica" per trobar un tractament que ampliï les opcions terapèutiques en cada cas.

L'èxit a la investigació ha portat l'equip científic a replicar el model d'assaig per focalitzar-lo en càncer de pròstata. Inclourà 240 pacients amb càncer de pròstata metastàtic de tot l'Estat sense importar el lloc de procedència. Una altra de les característiques de l'estudi és que els pacients sol·licitaven participar i ho feien a través d'una aplicació de telefonia mòbil, un rol actiu que es considera element clau.

Incidència del càncer de mama a Espanya

A Espanya, durant l'any 2023, s'espera que es diagnostiquin aproximadament 35.001 casos nous de càncer de mama. Aquest tipus de càncer és un dels més freqüents diagnosticats al país, especialment entre les dones, on representa el tipus de càncer amb més incidència. A més, s'ha observat una tendència a l'increment en la incidència d'aquest tipus de càncer al llarg dels anys, en part a causa de l'augment de la població i l'envelliment de la mateixa, així com per l'exposició a diversos factors de risc com el tabac i lalcohol.

Tot i la seva alta prevalença, s'ha registrat una taxa de supervivència neta del 86% en els casos diagnosticats entre el 2008 i el 2013, fet que suposa una millora de 20 punts percentuals respecte a les dues dècades anteriors. Actualment, s‟estima que la taxa de supervivència global del càncer de mama és d'aproximadament un 85%. No obstant això, encara hi ha desafiaments significatius com el tractament de la metàstasi i els tumors de càncer de mama triple negatius, que són més agressius.

Un tipus de càncer que també afecta, encara que de forma minoritària, els homes

És important destacar que, encara que menys freqüent, el càncer de mama també pot afectar els homes, representant al voltant de l'1,5% dels casos diagnosticats anualment a Espanya.