Diverses persones assistint a una xerrada sobre enoturisme al Pallars Jussà

Cop d'efecte de la comarca del Pallars Jussà amb l'enoturisme

La comarca catalana del Pallars Jussà vol fomentar aquesta mena de turisme

L'enoturisme ha estat el tema central de les Jornades de vi al Pirineu, celebrades a Tremp, que aquest any arriben a la seva onzena edició. L´objectiu d´aquesta trobada és crear noves experiències i potenciar les ja existents d´enoturisme vinculat amb la gastronomia i el paisatge del Pallars. Núria Bigorra, celler Terrer de Pallars, ha explicat que l'enoturisme a la comarca del Pallars Jussà els ha agafat una mica per sorpresa i ara "és el moment d'unir-se" per poder ordenar el sector i l'oferta.

Sandra Hervas, regidora de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Tremp, ha explicat que la Jornada comptarà amb un treball pràctic que permeti desplegar diverses accions de promoció de l'enoturisme en el transcurs del proper any. Bigorra ha dit que l'enoturisme clarament va a l'alça al Pallars i per aquest motiu és una sortida que cal tenir en compte i ordenar-la.

Un impuls per als productes de la zona

La jornada adreçada a professionals del sector vitivinícola, de la restauració i el turisme, així com personal tècnic de l'administració, vol impulsar la col·laboració dels cellers i la comercialització d'experiències singulars d'enoturisme i gastronomia al territori. Salvador Burgos, celler Burgos Porta, és un petit celler del Priorat, ha parlat de l'aposta que van fer fa vint anys des del celler que regenta per l'enoturisme.

Burgos ha dit que han de destacar les singularitats del territori com és la vinya d'alçada del Pallars i vincular-la directament amb el territori i la producció agroalimentària de la comarca.

Pes de l'enoturisme a l'economia

L'enoturisme a Espanya, i en particular a Catalunya, experimenta un creixement significatiu. El 2021, el nombre de visitants a cellers i museus del vi a Espanya va augmentar en un 101,49%, superant 1.640.800 visitants. Aquest creixement reflecteix la recuperació del sector després de les restriccions de mobilitat imposades per la pandèmia de COVID-19. A més, l'enoturisme s'està convertint en una part fonamental de l'oferta turística espanyola, amb beneficis econòmics i socials potencials, especialment en la lluita contra la despoblació de les zones rurals i en l'ajuda per desestacionalitzar la demanda turística. Aquestes dades indiquen la importància creixent de l'enoturisme a l'economia catalana i espanyola en general.