Ja es pot dir que Salvador Illa és el 133è president de la Generalitat de Catalunya, després d'assolir un pacte amb ERC que va enfadar a molts. El líder socialista va aconseguir 42 vots les passades eleccions, i amb els 20 d'esquerra i els sis dels comuns ha fet la majoria absoluta. El seu acte, però, ha sigut relegada a un segon pla, amb el retorn de Carles Puigdemont i l'operació Gàbia encara recent.
En un acte d'investidura marcat per la presència de personalitats com José Montilla o Jordi Pujol, Illa va enfortir el seu discurs en contra de l'independentisme, amb unes paraules centrades en el "Catalunya dins Espanya". Així doncs, amb unes declaracions com aquestes encara sorprèn més que ERC fos capaç d'arribar a un pacte amb ell.
Per intentar excusar-se, Josep Maria Jové, d'ERC, va mencionar que "el nostre és un sí amb condicions, un sí en guàrdia". Els republicans han intentat enganyar a la població dient que es tracta d'un acord bo per al país. Des de Junts han remarcata que "la nació està més en perill que mai amb la investidura d'Illa.
Nous consellers i vells coneguts
A més, durant l'acte d'investidura, Salvador Illa va anunciar els diferents noms dels consellers que li faràn costat durant el seu període com a president de la Generalitat de Catalunya. Un dels fets més destacats és el d'Albert Dalmau, que s'ocuparà de ser el conseller de la Presidència.
D'altra banda, dins del pacte entre els socialistes i ERC constava la creació de dues noves conselleries, la d'Esports i la de Política Lingüística. La primera serà gestionada per Berni Álvarez, mentre que la segona estarà dirigida per Francesc Xavier Vila.
La presa de possessió d'aquests 16 nous consellers es va fer el passat dilluns a les 11 del matí, en el mateix Palau de la Generalitat. A més, Illa va aprofitar aquest acte per anunciar que Josep Lluís Trapero, exmajor dels Mossos d'Esquadra, serà el nou director general del cos policial.
Nou paper per a Aragonès
L’expresident de la Generalitat Pere Aragonès ha configurat aquest dimarts la seva oficina d’expresident, que tindrà com a cap la que fins ara havia dirigit el seu gabinet, Helena Ricomà. Segons ha publicat el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), el republicà s’emportarà també la seva secretària, Sílvia Sabat, i el cap de comunicació, Marçal Sarrats, que mantindran els càrrecs que han tingut durant els darrers anys.
A partir d’ara Aragonès percebrà el 80% del seu sou de president, una xifra que té dret a rebre almenys durant una legislatura si no té cap altre sou o càrrec. Després deixarà de cobrar-lo, però quan es jubili tindrà dret a una pensió vitalícia del 60% del sou de president, tal com estableix l'estatut d'expresidents.
A part de la retribució com a expresident, Aragonès té dret per llei a tenir director d'oficina, dos càrrecs eventuals, escorta, un cotxe oficial i despatx.