Wafa Marsi durant una entrevista a La Sexta

Detinguda per narcotràfic la mediadora social que va atacar Sílvia Orriols a RAC1

També havia exercit de mediadora social dels terroristes de Ripoll que van atemptar a Barcelona i Cambrils l'any 2017

Wafa Marsi, coneguda per la seva col·laboració amb el programa "El Món a RAC1" de Jordi Basté i la seva feina com a mediadora social a Ripoll, ha estat detinguda avui pels Mossos d'Esquadra per tràfic de drogues i pertinença a una organització criminal. La notícia ha estat confirmada per la periodista de successos de la SER, Anna Punsí, al seu compte de X.

Desmantellament d'una xarxa de narcotràfic

En l'operació, agents de la Divisió d'Investigació Criminal de la policia catalana han desmantellat una xarxa internacional de tràfic de haixix. Els agents van trobar més de 1.300 kg de marihuana i haixix en una casa de Moià llogada per la mateixa Marsi, així com un subfusell d'assalt i una pistola.

Marsi i els terroristes del 17-A

Wafa Marsi havia treballat a Ripoll, centrant-se en la integració dels immigrants. Durant aquest temps, va establir connexions amb diversos joves marroquins que més tard es van radicalitzar i van perpetrar els atemptats del 17 d'agost del 2017 a Barcelona i Cambrils. Marsi sempre ha afirmat que la radicalització d'aquests joves es va deure a la influència de l'imam que els va manipular.

La polèmica a RAC1

Recentment, Marsi va participar com a col·laboradora al programa "El Món a RAC1", on va defensar l'ús del burca, argumentant que forma part de la llibertat religiosa. Aquesta postura va generar una forta controvèrsia a les xarxes socials, especialment entre aquells que veuen el burca com una forma d'opressió contra les dones. A més, va criticar el partit nacionalista Aliança Catalana, qualificant-lo de racista i xenòfob, arribant a fer deplorables declaracions citant fins i tot a Adolf Hitler.

Agressió a Sílvia Orriols

En un incident separat però relacionat, Hamid Oukabir, cosí de dos dels terroristes del 17-A, va agredir Sílvia Orriols, líder d'Aliança Catalana. Oukabir té antecedents per robatori, abús sexual i resistència a l'autoritat, i ara afronta un judici per atemptat contra l'autoritat a causa de l'agressió. Aquest fet ha augmentat la tensió i la polèmica al voltant de la comunitat marroquina de Ripoll i la seva relació amb el radicalisme, posant en dubte la idoneïtat de Marsi com a mediadora.

La detenció de Wafa Marsi per narcotràfic, juntament amb les seves connexions amb els terroristes del 17-A i la seva polèmica aparició a RAC1, han desfermat una forta polèmica a Catalunya. Aquest cas ha posat en qüestió les polítiques d'integració i ha generat un intens debat públic sobre les tensions interculturals als barris i pobles catalans. Els recents esdeveniments han fet que molts es qüestionin la idoneïtat de les figures implicades i el seu paper en la societat.

Els Mossos no informen a la web

A l'hora de la redacció d'aquesta notícia, els Mossos d'Esquadra encara no han informat d'aquesta operació a la seva web. Aquesta política comunicativa, consistent en minimitzar els greus problemes de seguretat que viu Catalunya és molt habitual des de que Joan Ignasi Elena va arribar a la Conselleria.