Oli d'oliva verge extra

Així baixarà el preu de l'oli d'oliva al gener del 2025

S'augura una tornada a la normalitat els propers mesos

I, per fi, una bona notícia. El preu de l'oli d'oliva ha estat una de les grans preocupacions a les llars espanyoles en els darrers mesos. És un producte consumit amb àmplia assiduïtat i molt present a la dieta mediterrània.

Diverses situacions externes, com la manca de pluges, les altes temperatures i la tensió geopolítica, havien obligat que el seu preu arribés fins i tot a triplicar-se. La producció era molt inferior, les collites més complicades i, per tant, el cost molt superior. Ara, però, alguns experts han garantit que aquesta situació podria tornar a la normalitat properament.

L'oli tornarà als 4/5 euros

Tlàloc, el Déu mexicà mitològic de la pluja, s'ha comportat aquest any. A Barcelona, per exemple, els sis primers mesos del 2024 ja ha plogut més que el 2022 i el 2023 junts. I, a més, les temperatures també han brindat una petita treva; els dies de calor intensa s'han reduït.

Salvemos el buen aceite. deoleo

Les tensions geopolítiques segueixen vigents i no semblen a prop d'acabar-se, però, així i tot, amb la millora meteorològica és suficient per esperar una reducció dels preus actuals de l'oli d'oliva. Així ho assegura, almenys, Víctor Roig, director general de l'empresa Deoleo, multinacional líder mundial en aquest gremi (propietària de la marca Carbonell).

En les seves declaracions, Roig garantia que, gràcies a les millores esmentades anteriorment, "la lògica diu que els preus s'ajustaran a la normalitat d'aquí al mes de gener de l'any que ve". Després va concretar que amb "normalitat" es referia a un cost entre 4 i 5 euros per litre. I això, tenint en compte que les últimes setmanes hem arribat a pagar més de 10, no està gens malament.

Aquestes cotes, de fet, no es veien a Espanya des del 2021, quan la guerra entre Ucraïna i Rússia encara no havia esclatat i quan la sequera encara no amenaçava. Això sí, Roig també ha volgut puntualitzar que serà una “transició complexa”. Principalment, perquè cal tenir en compte el factor estoc.

Moltes companyies tenen un gran estoc d'oli d'oliva que han comprat al preu elevat actual. Per tant, hauran d'acabar de vendre'l per sobre d'aquest llindar abans de tornar als preus d'abans. També cal acabar de veure si es manté la línia meteorològica des de començament d'any o si canvia radicalment el guió.

No obstant això, les sensacions són positives i optimistes. L´oli d´oliva podrà tornar a les nostres vides sense que comprar-lo suposi una inversió exagerada.