Muntatge amb la imatge promocional del Nadal de TV3 ia la cantonada inferior esquerra, dins d'un cercle, Francesc Macià dirigint-se a una multitud

L'estrena de Nadal a 3cat que no us podeu perdre

La plataforma 3cat fa una estrena el dia de Nadal i l'endemà es podrà veure a TV3

El documental 'El cor de l'Avi' arribarà a 3Cat per Nadal, just el dia que farà 90 anys de la mort de Francesc Macià, el primer president de la Generalitat contemporània. L'estrena a la plataforma 3Cat serà el mateix dilluns, 25 de desembre, on hi haurà els dos capítols disponibles des de primera hora del matí. L'emissió dels dos episodis a la televisió serà per Sant Esteve: dimarts, 26 de desembre, a les 22.05, dins de les 'Nits sense ficció'.

'El cor de l'Avi' és una producció de 3Cat en col·laboració amb El Terrat (The Mediapro Studio), dirigida i conduïda per Tian Riba. Francesc Macià va morir el dia de Nadal del 1933 a causa d'una apendicitis. El seu cos va ser embalsamat i el seu cor es va guardar en formol amb la idea de recobrir-lo de metall i que els ciutadans el poguessin homenatjar a l'església del parc de la Ciutadella.

Però, per la convulsió política d'aquells anys, el cor en formol del primer president de la Generalitat contemporània va acabar oblidat en una caixa forta del Palau de la Generalitat. Fins que, al final de la Guerra Civil, el president Lluís Companys va ordenar al conseller Josep Tarradellas que s'emportés el cor a l'exili per evitar que caigués en mans franquistes.

"L'aventura del cor en formol del president Macià és un episodi poc conegut de la nostra història que, mitjançant l'anècdota, ens explica la voluntat de pervivència de les institucions d'autogovern de Catalunya", explica el director del documental , Tian Riba. 'El cor de l'Avi' segueix el periple del cor de Macià durant dècades, amb historiadors i testimonis, com el fill del president Tarradellas, Josep Tarradellas Macià, o Jordi Vila-d'Abadal, la persona que va tornar el cor de Macià a Barcelona . També s'ha consultat l'hemeroteca, i sobretot els documents que hi ha a l'Arxiu Nacional de Catalunya, a Sant Cugat, i a l'Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià, al monestir de Poblet.

El fort impacte que va tenir Francesc Macià a la societat catalana

Francesc Macià va tenir un impacte considerable a la societat catalana, tant a la seva època com a la política catalana actual. Nascut el 1859 a Vilanova i la Geltrú, Macià fou tingut un paper crucial en el moviment independentista català durant la Segona República Espanyola. El seu llegat continua sent molt rellevant avui dia, especialment entre els partits independentistes a Catalunya.

El 1931, aprofitant el context polític després de la proclamació de la Segona República Espanyola, Macià va proclamar la independència de Catalunya i l'establiment de la República Catalana. Aquesta acció va ser vista com un desafiament al recent format govern republicà espanyol, i va conduir a negociacions ràpides entre ambdós costats. Finalment, es va arribar a un acord en què Esquerra Republicana, el partit de Macià, va renunciar a la República Catalana a canvi d'un Estatut d'Autonomia per a Catalunya , que va ser ratificat per una àmplia majoria de la població catalana. Tot i això, l'Estatut va haver de ser modificat per alinear-se amb la Constitució espanyola del 1931.

La figura de Macià va ser molt respectada i transversal. El President era conegut popularment com l'Avi per la seva avançada edat i el seu aspecte.